Márkus István | PEN 2016 április 28-30

Kultúra, művészet

PEN 2016 április 28-30

Itt van, eljött, megint elkezdődött a pécsi fiatalok legnagyobb „felsőoktatási kulturális és zenei programsorozata” a PEN!

PEN_2016_220Ennek a fesztiválnak a története az 1990-es évekre vezethető vissza, kisebb kihagyások után 2006-ban kezdődött az új időszámítása. Az elmúlt tíz évben Magyarország egyik meghatározó egyetemi rendezvényévé vált, köszönhetően az igényes külföldi fellépőkben is bővelkedő zenei felhozatalának és a pécsi hallgatók a diákrektori címért versengő látványos csapatainak. Ezúttal is a Zsolnay Negyedben találtak otthonukra a fesztiválozók, ahol száznál is több produkcióval – köztük rengeteg hazai és külföldi zenekarral, DJ-vel, közösségi programmal – és persze, a Diákrektor Választás maskarába öltözött csapataival találkozhatott a látogatóközönség.


1. nap

A kapuk kinyitása után – nevezhetnénk úgy is, hogy oPENing – birtokba vették a szórakozni vágyó fiatalok „A Zsolnayt”. A koncertek elkezdése előtt végig lehetett sétálni az 5 helyszínen (PEN 2016 Nagyszínpad, #PTE1367 Színpad, Telekom Party Arena, Amper Party Labor, Pécsi City Karnevál Terasz) amiket étel és ital standok sokasága kötött össze.

Mindig hálátlan szerep annak az együttesnek a dolga, amelyiknek fesztiválnyitónak kell lenni. De idén az Irie Maffia együttest nem fusztrálta ez a helyzet, belecsaptak a húrokba 19 óra után és magas fokra pörgették fel a közönséget a nagyszínpadnál, miközben a kisszínpadon a Margaret Island zenélt. Este kilenc órakor a borult ég és hideg időjárás sem zavarta azt a sok-sok fiatalt, akik együtt csápoltak és énekeltek a Wellhello formációval, és közösen állapította meg együttes és közönsége, hogy idén is útjára indult a fesztiválszezon! A kisszínpadon az Anna & The Barbies előtt a Hollandiából érkezett Dope D.O.D. hiphop trió lépett színpadra és táncoltatta meg a közönséget, akik az eleredő eső és a hideg ellenére is kitartottak és egy „ferge – most figyelj – teges” bulit tartottak Pásztor Annával és zenekarával. A péntekbe átnyúló őrjöngés után a pécsi bandáké lett a terep, nem csak a színpadokon, hanem a Telekom Party Arénában és az Amper Laborban is. SKA-Pécs és a Pécs Hip-Hop Allstars vezetésével és egy többszörös Grammy-díjas lemezlovas, bizonyos DJ Jazzy Jeff fellépésével hajnalig forgatták a DJ-k a jobbnál jobb számokat.

Remek kezdése volt ez a 2016-os PEN-nek, hiszen több korosztály is megtalálhatta a számára szimpatikus zenei világot, és mellette régen látott ismerősökkel, vagy új barátokkal kezdhette el a bulizást április utolsó hétvégéjén. Folytatás pénteken…

 

2. nap

A szeszélyes április megmutatta ezen a pénteki napon a másik arcát is. Csípős, hideg nap köszöntött ránk. Sajnos az időjárás nem volt kegyes ezen a napon a fesztiválozókra. A nap jó része a diákrektor választásban részt vevő csapatok vetélkedéséből állt, csak estére telt meg újra a Zsolnay Negyed a koncertre érkezőkkel. Azaz telt volna meg, ugyanis az erőtlen napsütés mellett érezhető hideg sok embert visszatartott, hogy kilátogassanak a Negyedbe. Délután 19 órakor kezdődő zenei blokkban hiába próbált jó hangulatot teremteni Péterfy Bori zenekarával a nagyszínpad, míg a kisszínpadon az Esti Kornél formáció, a kevés létszám rányomta bélyegét a fesztiválok időbeosztásának koradélutáni időszaknak számító idősávban lévő két koncertre. Mindkét banda megtett mindent a jó hangulat megteremtésére sajnos több-kevesebb sikerrel.

Amint leszállt az este és a háromnegyed kilencre érkező, jól felöltözött fesztiválozók szerencsére megmentették a rendezvénysorozat pénteki napját, hiszen a táncé lett a szerep a színpadoknál. A nagyszínpadnál őrjöngésig fokozódó hangulatot teremtett koncertjével a Supernem, míg a Pirogránit udvarban a Magashegyi Underground táncoltatta meg a közönséget. A háromnegyed tízenegyes idősávban kezdődő koncertek – nevezetesen a kiváló zenét játszó Szabó Balázs Bandája, és a SKA zenét magas fokon űző PASO – még jobban arra törekedtek, hogy a hideg ellenére táncoljon a nagyérdemű. Aki kilátogatott ezen a napon a Zsolnayba és hajlandó volt egy nagyot táncolni a zenékre, az a hajnalig tartó bulikon is részt vehetett a Telekom Party Arénában és az Amper Laborban, zárt meleg helyen. Ezekről a jó hangulatú bulikról többek között a The Voyagers holland DJ páros, vagy az egyre népszerűbb Tesco Disco gondoskodott.

Ha jellemezni kellene a fesztivál második, középső napját, akkor az „erőgyűjtés a szombati napra” kifejezés jellemezhetné tökéletesen.

 

3. nap

Pécs az Pécs, a PEN az PEN! Lehet csípős hideg, lehet borult ég, kevés napsütés, de aki igazán jót akart bulizni április utolsó napján, az kilátogatott szombaton a Zsolnay Negyedbe, ahol a PEN utolsó napja igazán elkezdett dübörögni. Mindkét színpadon remekbeszabott előadást láthatott a nagyérdemű, hiszen a #PTE1367 Színpadon a Cloud 9+, míg a Nagyszínpadon az Ivan & The Parazol csapott a húrokba. Este kilenc körül elindult a szombati „Pécsi Blokk”, azaz színpadra lépett Beck Zoli zenekarával a 30Y-nal. Hamisítatlan 30Y-onos buli alakult ki, miközben a Pirogránit udvarban Soerii&Poolek felrobbantotta a Negyedet! Hatalmas, fergeteges partyit csináltak. Az őrültségükről híres srácokat követte a Deezer tehetségkutató győztes Middlemist Red, akik egy remek koncertet kerekítettek. Mindeközben a nagyszínpad előtt nyüzsgött a tömeg, hiszen a Halott Pénz kezdett koncertezni, igazi PEN-Bulit csinált a közönség szeretetáradatától felspanolva. A közönség együtt énekelte a kedvenc slágereket Marsalkóékkal. Mire leengedték a színpadról Pécs büszkeségeit, akik bemutatták az új album slágereit is koncertjük alatt, már elmúlt éjfél, azaz elmúlt április és május elseje lett. „Éljen május elseje, énekszó és tánc köszöntse…” fogadták meg a PEN résztvevői, hiszen a Bass Jackers DJ duó muzsikájára tomboltak tovább, míg a Telekom Party Arénában, és az Amper Laborban egymásnak adták át a keverőpultot a DJ-k. Az igazi versengés a hajnalig küzdő Palotai – Budai – Metha DJ hármas között alakult ki, hogy úgy virradjon a fesztiválozókra május első vasárnapja, hogy mindenki meg legyen táncoltatva!

Ismét szét lett csapatva a Zsolnay Negyed ebben a három napban, amikor is a Pécsi Tudományegyetem 650 éves fennállásának felvezető évében igyekeztek a szervezők megtenni mindent, hogy nem csak az egyetemi korosztály, hanem minden idelátogató jól érezze magát.

Egyenleget vonva az idei PEN-ről elmondható, hogy a rendezők egyre jobban kiismerik magukat a Zsolnay rejtett adottságaiban, a fesztiválozók már hazajönnek a Negyedbe ezen a három napon. Kicsi hiányérzet azért van e sorok írójában. Nem volt PEN WiFi biztosítva, a Negyed hálózata többször összeomlott a sok használótól, nem voltak a Zsolnay épületei megfestve fényfestéssel, ugyanis az tavaly igazi kuriózum volt. Hiába tesznek ki sok mobil WC-t, ismét a fesztiválokra jellemző jelenség alakult ki: volt női WC és koedukált WC a helyszíneken, igaz sokan itt használták ki az alkalmat az ismerkedésre.

Reményemet fejezem ki, az idei zenés összejövetelből is csak tanultak a szervezők, és a Pécsi Campus kerek évfordulóját megünnepelve 2017-ben egy hatalmas, fergeteges, mindenki számára megelégedést nyújtó PEN-en találkozhatunk, ahol minden nap „fesztivállapot” lesz!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “PEN 2016 április 28-30”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés