Hetedhéthatár | A magyar modernizmust bemutató művészeti fesztivált rendeznek New Yorkban

Kultúra, művészet

A magyar modernizmust bemutató művészeti fesztivált rendeznek New Yorkban

Fotóművészeti kiállítások, filmvetítések és dzsessz, valamint kortárs komolyzenei koncertek is szerepelnek a magyar modernizmust bemutató Modernity X Hungary művészeti fesztivál programjai között, amelyek több New York-i helyszínen várják a közönséget május 7. és augusztus 14. között. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a rendezvénysorozatot beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál célja felhívni a figyelmet a magyar művészetre a világ kulturális központjának számító New Yorkban.

A fesztivál megrendezésének ötlete akkor merült fel, amikor tavaly megkereste a New York-i magyar képviseletet a világ talán legnagyobb Moholy-Nagy László-gyűjteményével rendelkező Solomon R. Guggenheim Múzeum, hogy egy 300 műtárgyat felvonultató kiállítást tervez a 70 éve elhunyt magyar származású művész életművének feldolgozására – fűzte hozzá. A Future Perfect című tárlat május 27-től látogatható, a Modernity X Hungary fesztivál ehhez kapcsolódva, de a Guggenheim Múzeumtól független szervezésben valósítja meg programjait. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a több mint 20 programot felölelő fesztivál középpontjában Moholy-Nagy László művészete áll, akinek személyiségén és életművén keresztül lehetőség nyílik a magyar vállalkozói kedv, a nemzetközi művészeti áramlatokat nem csupán befogadó, de aktívan alakító és inspiráló magyar modernizmus, valamint avantgárd jobb megismertetésére is.

A reprint kiadás címlapja

A reprint kiadás címlapja

A programsorozat részeként egyéb programok – kísérleti filmek vetítése, valamint az egyetlen számot megélt, Moholy-Nagy László nevéhez köthető Telehor folyóirat facsimile kiadásának bemutatója – mellett két nagyszabású fotóművészeti kiállítást rendeznek a New York-i galéria negyedként is ismert Chelsea városrészben található Alma Galleryben.

Az Absztrakció és kísérletezés a magyar fotóművészetben című kiállítás május 10-én nyílik meg – itt látható lesz egy valódi művészettörténeti ritkaság, Moholy-Nagy 1941-ben készült Light Machine című színes filmje is -, míg a Visszhangok: Város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben címet viselő tárlatot június 23-án nyitják meg – ismertette Hammerstein Judit.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a Budapest Music Center (BMC) és a New York-i Alma On Dobbin művészeti alapítvány mellett a fesztivál szervezésében szerepet vállaló Art Market Budapest vezetője, Ledényi Attila elmondta: az Alma Gallery két tárlatára a 20. századi magyar mesterek – például Moholy-Nagy László, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa és Brassai – több mint 170 műalkotása utazik a világ kortárs képzőművészeti fővárosába.

Mint fogalmazott, azért törekednek elsősorban a magyar fotóművészet megismertetésére, mert a kortárs komolyzene mellett ez a képzőművészeti ág jelentheti a legnagyobb kitörési pontot a magyar művészet számára.

 

A fesztivál zenei programjait Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója mutatta be a sajtótájékoztatón, aki kiemelte a Balázs Elemér Group Tim Ries világhírű dzsessz szaxofonossal közös június 28-i koncertjét, ahol az együttes Bartók-programját fogják játszani a DROM világzenei klubban. Egy héttel korábban, június 19-én Párniczky András vezetésével a Nigun együttes Bartók Electrified című produkcióját élvezheti a New York-i közönség. Mint fogalmazott, New Yorkban dzsesszt játszani nagyon komoly kihívás, ám Bartók Béla örökségével és ismertségével a „hátunk mögött” számítani lehet az amerikai közönség érdeklődésére is.

Szintén beszélt a június 21-i Moholy-Nagy László: Optical Sound címet viselő koncertről, ahol az 1960-as és 1970-es évekbeli magyar elektronikus zene képviselőinek munkáit mutatják be. A különféle vizuális hatásokkal egybekötött esten ifj. Kurtág György vezetésével mások mellett Eötvös Péter és Ligeti György művei csendülnek fel a világszerte nagy ismeretségnek örvendő Guggenheim Múzeum központi terében, a Rotundában.

A fesztivál záróeseménye Ligeti György fia, Lukas Ligeti koncertje lesz a kortárs zene egyik legjelentősebb fellegvárában, a brooklyni National Sawdustban augusztus 14-én. A kiváló ütőhangszeres és zeneszerző az alkalomra egy Moholy-Nagy László előtt tisztelgő darabot írt a Balassi Intézet felkérésére – mondta el Gőz László.

A részletes program ide kattintva tölthető le.

(Forrás: MTI)

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “A magyar modernizmust bemutató művészeti fesztivált rendeznek New Yorkban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés