Exponált stációk • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Exponált stációk

Fotókiállítás a Lourdes-i Keresztútról Pécsett

Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel kiállítás nyílik 2016. május 11-én, 15.00 órakor a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.). A Pireneusok lábánál fekvő város a világ egyik legjelentősebb katolikus zarándokhelye. A fotókiállítás Maria de Faykod szobrászművész Lourdes-i Keresztút című alkotását ábrázolja, a felvételeket szintén a művésznő készítette.

LourdesMaria de Faykod magyar születésű, francia állampolgár. Szobrásztehetsége nagyon korán megmutatkozott, 14 évesen már megkapta első megrendeléseit. 1975-ben politikai menekültként telepedett le Párizsban, ahol 1978-ban a Nemzeti Képzőművészeti Akadémián kezdte el tanulmányait. Ezzel egy időben filozófiát és metafizikát tanult a Sorbonne-on. 1985-től 1988-ig a párizsi Gallery de Faykod-ban állította ki munkáit. 1988-ban a provance-i Aupsban telepedett le. Itt nyitotta meg szabadtéri múzeumát 1996 júliusában.

A kiállított alkotások – a régi hagyományok nemes anyagából, fehér márványból faragott szobrok – tökéletes harmóniát alkotnak a természettel, elmélkedésre ösztönöznek az időtlen térben. Legismertebb, világhírű munkája a tizenhét stációból álló Lourdes-i Keresztút. A krisztusi szenvedés és feltámadás misztériumának elmélyítésének reményében gyökerező újszerű, több mint száztonnányi carrarai márványból készült monumentális mű 2003-2008 között készült.

A keresztút fehér márvány szobrairól a művésznő, Maria de Faykod saját maga készített művészi fotósorozatot, amelyet Franciaországban több ezren tekintettek meg. A fotókiállítást Esztergom után Pécsett csodálhatja meg a közönség.

A vászonra merevített fotók a látható szépségen, az alakzatok harmóniáján túl visszatükrözik azt a spirituális szépséget is, amelyet ezek a szobrok kifejezni hivatottak. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, a látás folyamatába invitálják. Egyik alkotástól a másikig haladva a szobrok lényege úgy bontakozik ki a szemlélő előtt, mintha a mű belsejében járna.

Az esemény fővédnöke: Dr. Herczegh Anita, a Köztársasági Elnök felesége.

A megnyitón (2016. május 11., 15.00) részt vesz és ünnepi gondolatait elmondja: dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Béres Klára, a – tárlat megvalósítását támogató – Béres Alapítvány elnöke, dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, dr. Őri László, Pécs alpolgármestere, valamint Csizi Péter országgyűlési képviselő.

A kiállítás 2016. május 11 – 2016. június 26-ig között tekinthető meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) kedd és szombat között 10-16 óráig, csütörtökönként meghosszabbított nyitva tartással 18 óráig. A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS