Ferenc pápával találkozott Erdő Péter bíboros • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Ferenc pápával találkozott Erdő Péter bíboros

Ferenc pápa május 2-án fogadta az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Erdő Péter vezette küldöttségét. Európa legaktuálisabb kérdéseiről folytattak megbeszélést, a szekularizációról és a keresztények egységéről éppúgy, mint a migrációról, a gazdasági problémákról és a békéről.

A CCEE elnöke az európai püspökök aggodalmát tolmácsolta Európa jövője miatt. Úgy fogalmazott, hogy Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, mivel ez adja életerejét, ez Európa közös nevezője, közös története, a kereszténység segített minden európai népnek megtalálni saját géniuszát, hagyományait és nyelvét.

 

Középen Ferenc pápa, jobb oldalt Erdő Péter bíboros

Középen Ferenc pápa, jobb oldalt Erdő Péter bíboros

 

A találkozón szó volt az ukrajnai helyzetről is. „Az egyház teszi a békéért, amit tud, bárcsak meghallanák a hangját!” – fogalmazott Erdő Péter. A magyar bíboros hozzátette, hogy az ukrajnai lakosság megsegítéséért április 24-én az európai katolikus templomokban tartott pénzgyűjtés végösszegét még nem ismerik, de az eddigi számokból az olvasható ki, hogy a hívők nagylelkűen adakoztak.

A CCEE elnökségi delegációja kétnapos vatikáni látogatásán a szentszéki hivatalokat vezető bíborosokkal is találkozott. Erdő Péter és Angelo Bagnasco alelnök május 3-án, kedden reggel misét mutatott be a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában. Erdő Péter május 4-én, szerdán megnyitja a teremtett világ védelméről szóló, Áldott légy kezdetű pápai enciklika és a decemberi párizsi klímakonferencia kapcsolatáról szóló egyházi szemináriumot a római Augustinianum patrisztika intézetben.

Erdő Péter 2006 óta vezeti a CCEE-t, első elnöki mandátuma után 2011-ben újabb öt évre választották meg.

Erdő Péter bíboros május 1-jén, vasárnap a Szent Péter-bazilikában az Ábrahám Közösségnek mutatott be szentmisét a közösség szentévi római zarándoklatán. Az 1989-ben alakult közösségnek ez volt a hatodik nemzetközi találkozója: a közösség tagjai Olaszországból, Spanyolországból, Máltáról, Írországból, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a Vatikánba.

(Forrás: Magyar Kurír, fotó: ANSA)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS