Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében

Kincseket láthatunk Szent Márton szülőföldjéről Pannonhalmán és Szombathelyen − tudtuk meg a Magyar Katolikus Püspöki Kar székházában megtartott sajtótájékoztatón Budapesten. A híres régészeti  leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök (mikrofonnal), és dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök (mikrofonnal), és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere

Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. A tárlat június 3-tól ez év őszéig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében  és a Pannonhalmi Apátsági  Múzeumban.

A kiállítás számos egyedi, innovatív megoldással hozza közelebb a múlt tárgyait a látogatókhoz. A pannonhalmi tárlat egyik érdekessége, hogy a kor szó szerint kézzel foghatóvá válik a látogatók számára:a legkülönlegesebb tárgyakat ugyanis kezükbe is vehetik a látogatók. Persze nem az eredetiket, hanem a 3D nyomtatóval készült replikájukat. A tárgyak digitalizálása különleges biztonsági intézkedések mellett, a tárlat installálásakor történt. A kézzel fogható tárgyaknak köszönhetően akár látássérültek számára is élményszerű lehet a kiállítás.

A családosok számára kincskereső füzet készül, melyben a játékos rejtvények mellett Szent Márton életének Sulpicius Severus által lejegyzett tettei képregényes formában is megjelennek, így ennek segítségével a fiatalabbak is közelebb kerülhetnek Szent Márton korának mindennapjaihoz.

Szent Mártont, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünket, a római katonából lett toursi püspököt ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Az emlékév kiemelt kiállításán páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga két múzeum összefogása révén, két korszakra bontva tárul a látogatók elé.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS