Őszintén a budapesti Bridzs Európa bajnokságról • Hetedhéthatár

Sport

Őszintén a budapesti Bridzs Európa bajnokságról

1937 óta most rendeztek ismét Budapesten Bridzs világversenyt. Az 53. Bridzs Csapat Európa-bajnokság június 16-tól 25-ig tartott, szombaton ért véget. A 10 napos Eb különlegessége az volt, hogy az idei év legnagyobb sporteseményének számított Magyarországon, hiszen 38 ország 600 játékosa érkezett a fővárosba.

A Groupama Arénában megrendezett Európa-bajnokságon három kategóriában hirdettek versenyt. Az Open, vagyis a nyílt kategória legjobbja Franciaország válogatottja lett, második helyen Svédország végzett, míg a bronzérmet Hollandia válogatottja vihette haza Budapestről. A magyar játékosok a 11. helyen búcsúztak a Bridzs Eb-től. Válogatottunk Szombaton délelőtt még a 7. helyről kezdett, mivel pénteken megverte a legesélyesebbnek tartott Franciaországot. Ha ez így maradt volna, akkor az egyben kvalifikációt jelentett volna a jövő évi lyoni világbajnokságra. Az utolsó napon azonban nem ment olyan jól a játék és a magyar csapat végül a 11. helyen végzett. Az első harmadban.

Női kategóriában Anglia csapata nyert toronymagasan, őket követte Franciaország és Lengyelország női csapata. A magyar válogatott a 14. helyen végzett. A középső harmadban.

A szenioroknál. az Európa-bajnokság és a hazai pálya nem hozott szerencsét a Bárány György vezette csapatnak. Válogatottunk a 17. helyen végzett. A harmadik harmadban.

Érdekes összevetni az eredményt a hazai szövetség elnökének a nyitó sajtótájékoztatón elmondott értékelésével.

Homonnay Géza, a hazai szövetség elnöke újságírói kérdésre a következőket mondta: a magyar bridzs az európai középmezőnyben foglal helyet, így a nyílt és a női csapatversenyben a realitás a 10-15. hely megszerzése lehet, de azért megcélozzák a vb-re való kijutást. Hozzáfűzte: a magyar szenior csapat szereplése elég hektikus, a 2012-es olimpián aranyérmet nyert, most is esélyes lehet a győzelemre, „de nem szabad elfelejteni, hogy azóta öt évvel öregebbek lettek a játékosok”.

Június 25-én a bridzs Eb utolsó napján nemzetközi sajtótájékoztatót tartott angol nyelven a szervező bizottság. A mintegy harminc megjelent érdeklődő kétharmadát a versenyzők közül vett részt.

 

Yves Aubry és a szerző

Yves Aubry és a szerző

Lapunk a következő kérdéseket tette fel, amelynek tolmácsolásában Hommonnay Géza volt segítségünkre és amelyért hálás köszönetet mondunk.

Első kérdés az Európai Bridzs Liga francia elnökéhez, Yves Aubryhoz szólt.

Elnök Úr! Ön az Eb-t beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Groupama ideális helyszín. A korábbi hasonló versenyeket többnyire többcsillagos szállodákban rendezték. Mi késztette a szervezőket ennek a helyszínnek a választására és beváltak-e az elképzelései?

Feltétlenül igen a válaszom a kérdésére. Néztünk szállodákat, de itt nagyobb a hely. Jó választás volt, mivel egy ilyen stadionban, a bridzs sport jobban kidomborodik. Nagyon elégedettek voltunk a szervezéssel.

A magyar Bridzs szövetség elnökétől a következőt kérdeztem:
Hommonay elnök Úr! Szerintem nagy lehetőséget hagyott ki a magyar csapat eredményétől függetlenül a Bridzs szövetség, hogy a nem erős kommunikáció miatt nem jutott el az emberekhez a bridzs népszerűsítése?

Nem értek önnel egyet bár a Franciaországban zajló labdarugó Eb elvonta az emberek figyelmét. Számos cikk, köztük interjú jelent meg. Egy profi kommunikációs céget bíztunk meg, amely szerintem jól végezte feladatát.

 

Néhány személyes élmény.

Mintegy tíz éve ismerem a bridzset, de megvallom, mint Alice Csodaországban éreztem magam. A bridzs sokkal bonyolultabb, mint a sakk, a játék elsajátításához sok idő szükséges, a pontok írásához pedig különösen. Iskolai oktatása sokkal nehezebb, mint a sakké.

1972-ben volt módom találkozni az 1937-ben bajnok magyar férfi csapat egyik tagjával, Keleti Andorral, ő volt az egyik ajánlóm a Fészek Művész Klubba. Édesapám és nagybátyám játszott is vele a Fészekben, lakásomban van egy festmény amit édesapám nyert a Fészekben bridzs versenyen. Unokatestvérem negyven évig a brazil női bridzs válogatott tagja volt, nemzetközi nagymester. 1988-ban SAO Paulóban módom volt találkozni a női világbajnok bridzs versenyzővel.

 

Harsányi József, az Európai Bridzs Liga vezetőségi tagja elmondta, hogy Németországban az Európa-bajnokság után a 13 ezer bridzsező két év után megduplázódott. Nem hiszem, hogy a magyar 800 bridzsező száma két év után 1600-ra emelkedik.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS