Magyarország a riói éremtáblázat második helyén két arannyal az első nap • Hetedhéthatár

Sport

Magyarország a riói éremtáblázat második helyén két arannyal az első nap

Szász Emese 15:13-ra legyőzte a világbajnok olasz Rosella Fiamingót a női párbajtőrvívás szombat esti döntőjében, majd pár órával később Hosszú Katinka világcsúccsal győzött a négyszáz méteres vegyesúszásban a riói olimpián. Nézzük, hogy jutottak az aranyéremhez!

Szász Emese MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szász Emese
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elődöntő első találatát a román, ukrán és brazil ellenfél búcsúztatásával a négybe jutó Szász Emese a második fordulóban, Julia Beljajeva 15:11-es legyőzésével kapcsolódott be a küzdelmekbe. 4:1-re még az észt vívó, 2013 világbajnoka vezetett, de az első három perc végén már a mi párbajtőrözőnk állt jobban (6:5), és jól védekezve, kiváló ütemű visszaszúrásokkal biztosan kézben tartotta az irányítást.

A 16 között a dél-koreai Kang Jung Mi várt a magyar vívóra. Szász szinte végig vezetett, ellenfele utoljára a második három perc elején tudott egyenlíteni – csupán néhány másodperc erejéig. A magyar versenyző onnantól végig lépéselőnyben volt, és ugyanúgy 15:11-re győzött, mint egy körrel korábban.

A negyeddöntőben egy japán versenyző, az előző körben a címvédőt, az ukrán Jana Semjakinát búcsúztató Szato Nozomi volt a magyar vívó ellenfele. Mindketten teljes joggal léptek pástra mosolygósan, de kis idő elteltével alighanem már csak Szász Emese arcát látjuk vidámnak, ha bekukkanthattunk volna a rostély alá: az első három tust ő adta, és magabiztos vívással folyamatosan növelte előnyét.

10:4-nél kézsérülés miatt ápolást kért, percekig állt az asszó, de a magyar vívót ez sem zökkentette ki: a következő négy találatot is ő vitte be, és még a második harmadban véget vetett a meglehetősen egyoldalú mérkőzésnek – széles mosoly kíséretében.

Az elődöntőben Lauren Rembit győzte le 10:6 arányban.

 

A döntő találatról találatra

Az első találatot az olasz vívónő Rosella Falmingo vitte be, majd Szász kiválóan szúrt vissza karra (1:1).

Fiamingo két csuklótussal megugrott (1:3).

Szász Emese a pást végére szorította ellenfelét, és el is találta. Csakhogy gyorsan érkezett a válasz, az olasz megint karra piszkált oda (2:4).

Szász is karra szúrt sikeres védekezés után, majd együttes találat következett (4:5).

Szász hiába fogott pengét, az olasz megint talált, aztán újított a magyar – lábra ment, talált, így ért véget az első harmad (5:6).

A második eleje az olasznak sikerül jobban, lábra adott találatot (6:8).

És megint ott türemkedett az előretolt pengéje, Emese karja újra védtelen maradt (6:10).

Együttes találat (7:11).

Jó védekezés után Szász Emese mellre szúrt, talált, ez volt a fordulópont (8:11). Pláne, hogy jött egy sikeres csuklózás, majd egy védés, visszaszúrás (10:11).

Fiamingo sajnos figyelt, testre talált (10:12).

harmad utolsó percére fordulva amolyan „gyilkossági kísérlet” történt, a végigengedett fűrészelésből magyar találat esett le (11:12).

Ekkor a kommentátor Az 1991- 93-ban többszörös párbajtőr világbajnok Horváth Marianna a következőket mondta: „ha ki tudna egyenlíteni, utána lesz valami”.

Türelemjáték a harmad legvégén, nem született találat, a döntés az utolsó három percre maradt.

Alapos felmérés után Szász a pást végére szorította az olaszt, és amikor ma ilyesmibe fogott, mindig jött a találat – ezúttal is, hosszú idő után döntetlen (12:12).

Két védés a mi vívónktól, majd kegyetlen találat az olasz bal karjára – először nálunk az előny (13:12).

Szász hihetetlenül összeszedte magát, csuklóra talált (14:12).

Ment előre a fantasztikusan hajrázó magyar versenyző, és ült a hiányzó utolsó (együttes) találat! 15:13, megvan az arany érem.

 

Az Iron Lady útja

Hosszú Katinka és a szerző

Hosszú Katinka és a szerző

A női 400 m vegyes előfutamaiban Hosszú Katinka sokáig jóval világcsúcs részidőn belül úszott, és bár végül a csúcsdöntés elmaradt (az Európa-rekordot azért megdöntötte), igen biztató az esti döntő előtt, hogy toronymagasan a legjobb időt úszta, több mint négy másodperccel volt gyorsabb a második helyen döntőbe jutó spanyol Mireia Belmonténé.

A döntőben Hosszú Katinka a rajt után azonnal az élre állt, 50 méter után fél másodperc előnnyel fordult, s a pillangó után már több mint egy másodperc volt az előnye a teljes mezőny előtt. A hátúszó résztávot követően szinte csak egyetlen nyitott kérdés maradt: az aranyérem mellett meglesz-e a világrekord is. A mellúszás után ez a kérdés – mondhatni – is eldőlt, hiszen a 27 éves úszónak az utolsó száz méterre 5.25 másodperc fórja volt a világcsúccsal szemben.

Katinka 4:26.36-os idővel elsőként csapott a célba, így bődületes világrekorddal – több mint két másodpercet verve Je Si-ven londoni olimpián úszott idejére – szerezte meg élete első olimpiai (arany)érmét!

Katinka mögött – a sokáig szintén világrekord-részidőn belül úszó – amerikai Maya DiRado és a spanyol Mireia Belmonte zárt.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS