Hommage á Vasarely • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hommage á Vasarely

Vásárhelyi Győző, azaz Victor Vasarely 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, a Munkácsy Mihály utca 19. szám alatt. Életművéhez egy másik kerek évforduló is kapcsolódik: 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, s ugyanebben az évben avatták fel Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát, amely mint épület, a képzőművészet és építészet szintézisének új formanyelvét valósította meg, de ezen túl az elemző vizuális kísérletezés nemzetközi műhelye is volt. Vasarely olyan művészeti irányzatot képviselt, amely a művészetet a mindennapi élet részévé, a városi arculatok szerves elemévé akarta avatni, amivel minél szélesebb közönségréteget kívánt egy újszerű látásmódba bevonni.

Az évforduló alkalmából Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkái és egy átfogó országos tervezőgrafikai kiállítás látható 2016. augusztus 25. és szeptember 20. között Hommage à Vasarely címmel a Pécsi Galériában.

 

Kortárs alkotók művei

hommage_a_vasarely

Árendás József tervezőgrafikus munkája

A tervezőgrafikai munkák Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek, amelynek pályázati követelménye egyedi, az évfordulóra létrehozott 70×100-as nyomtatott papíralapú munkák létrehozását írta elő, amelyek eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz és/vagy a rendelkezésre álló korszerű technikák segítségével újragondolják a Vasarely alkotásaira jellemző vizuális elemeket és törvényszerűségeket.

A pályázatra közel 60 munka érkezett, amely széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek. A kiállító művészek közül csak néhány nevet említve Árendás József, Balla Dóra, Baráth Ferenc, Brassai Szende /Románia/, Czakó Zsolt, Gerendy Jenő, Kulinyi István, Maczó Péter, Major Lajos /Párizs/, Molnár Gyula, Nádai Ferenc, Pinczehelyi Sándor munkái is erre az alkalomra készültek. A műveket szeptember 25-ét követően hazai kulturális intézetekben, Stuttgartban, Brüsszelben, Párizsban, valamint a budapesti FUGA-ban ismerheti meg a közönség.

 

Vasarely tervezőgrafikai munkái

A kiállítás második része az Aix-en-Provence-i Vasarely Fondation és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésében került összeállításra. Ennek keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból látható mintegy 34 korabeli nyomat, melyek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930–1939 között, de van közöttük az Air France ill. utazási irodák számára készült plakát és könyvborító terv is. A kiállítás zárását követően Vasarely grafikái a pécsi Vasarely Múzeum időszaki kiállításán tekinthetők majd meg 2016 végéig.

Mentés

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Hommage á Vasarely”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés