Szarvas István | Colleen Bell: A nemzeti parkok az oktatást és a kultúrát egyaránt magukban hordozzák

Napi aktuál

Colleen Bell: A nemzeti parkok az oktatást és a kultúrát egyaránt magukban hordozzák

Szarvas, a Békés megyei 16 ezer lakosú kis város, amelyet joggal neveznek sokan Dél-Alföld gyöngyszemének, az elmúlt évek során gyakran kerül a figyelem középpontjába.

Szívesen látogatják meg magyar és külföldi közjogi méltóságok. Itt alakult meg a FIDESZ. Jelen sorok írója pedig büszke arra, hogy itt szervezte meg Papanek Gábor professzorral 2012-ben azt a korrupció-ellenes konferenciát, amelyen előadást tartott az országgyűlés két alelnöke, a Fideszes Latorcai János és az MSZP-s Újhelyi István.

Colleen Bell Babák Mihály polgármesterrel Fotó: Newjsag.hu

Colleen Bell Babák Mihály polgármesterrel
Fotó: Newjsag.hu

A város augusztus 18-án azért került a közérdeklődés középpontjába, mert itt hívta fel a természeti értékek megóvására és a globális környezeti problémákra  a figyelmet országos körútja során Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A Nemzeti Park Szolgálat megalakulásának 100. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy felkeresi  a Körös-Maros Nemzeti Parkot is.

–„Úgy vélem, hogy a nemzeti parkok kiválóan megtestesítik a közös nemzeti demokratikus és kulturális értékeinket, egyben lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan aktuális problémákon munkálkodjunk, mint a globális felmelegedés, a természeti sokszínűség és értékeink megőrzése. Ezek  a helyek a kikapcsolódást, oktatást és a kultúrát is magukban hordozzák, és a környezeti rendszerünk meghatározó részei” – fogalmazta meg a látogatás mögöttes szándékát .

Nyomatékosította: a nemzeti parkok nagy szerepet játszanak abban, hogy megismertessék a látogatókkal természeti értékeinket, anélkül, hogy azok sérülnének. Az amerikai példát szem előtt tartva pedig azt is megtanulhatjuk, milyen úton kell haladnunk ahhoz, hogy örökségünk megmaradjon.

A nagykövet asszony találkozott Babák Mihály polgármesterrel is, és röviden tapasztalatot cseréltek az érintett kérdésekben. Hangsúlyozta: minden ilyen látogatás fontos, különösen, mert egy mindenkit foglalkoztató témában emelt szót.

– „Nagy traumák vannak Amerikában és Európában is a környezettel kapcsolatos atrocitások oldaláról. Nagyon fontos, hogy egy nagykövet valós képet kapjon arról az országról, ahol dolgozik, és ezek a diplomáciai látogatások ezt erősítik. Szeretnénk, ha a béke és nem a békétlenség lenne az uralkodó, és nem a nyugati sajtó manipulatív vélekedéseiből ítélnének. Ez ugyanis kihat a gazdaságunkra is, hiszen ha tudják, hogy Szarvas egy európai város, ahol jó termékeket gyártanak, akkor a piaci lehetőségek is megnyílnak.” – vonta le a látogatás konklúzióját a város első embere. Őexcellenciája látogatása során a polgármester társaságában Szarvas nevezetességeit tekintette meg köztük a Vízi Színházat, előadást hallgatott meg a Körös-Maros Nemzeti Parkról, majd megismerkedett a Körösvölgyi Állatpark élővilágával is. Az egyórás, interaktív séta ideje alatt megetette a látogatóközpont vízi állatait, kukoricát szórt a vaddisznóknak. Colleen Bell a délután folyamán még felkereste a dévaványai Réhelyi Látogatóközpontot, ahol a túzokvédelmi állomáson történő munkával ismerkedett meg. Babák Mihály lapunknak elmondta, hogy újabb meghívást adott át a nagykövet asszonynak, de erről  csak az elfogadás esetén hajlandó tájékoztatást adni.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Colleen Bell: A nemzeti parkok az oktatást és a kultúrát egyaránt magukban hordozzák”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés