Színikritikusok Díja - 2016. • Hetedhéthatár

Színház

Színikritikusok Díja – 2016.

A Színházi Kritikusok Céhe ma este nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála szeptember 21-én, a magyar dráma napján zajlott le a Budapest Bábszínházban, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeinek felléptével, valamint olyan, rangos díjátadó művészek közreműködésével, mint például Békés Itala, Csomós Mari, Molnár Piroska vagy Bodrogi Gyula. Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2015-2016-os évad legjobbjainak.

A nyugalom

A nyugalom

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább kilencven premier megtekintése után töltötték ki a szavazólapot: voksolásuk eredményére a Novák Eszter rendezte műsor keretében derült fény. Ugyancsak itt került sor a Színházi Dramaturgok Céhe által Az Évad Legjobb Magyar Drámájának járó elismerés átadására. Ezt a díjat Esterházy Péter Mercedes Benz című darabja nyerte el, s a közelmúltban elhunyt író özvegye vette át.

A kritikusoktól Pintér Béla A bajnok című darabja kapta a legjobb új magyar dráma díját. A Céh által önerőből, illetve támogatók (Dumaszínház, Orlai Produkciós Iroda) segítségével rendezett díjátadó gálán a színibírálók hatodik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás és Molnár Piroska után ezúttal Székely Gábor rendező vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített díjat.

A legjobb előadás a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Radu Afrim rendezte produkciója, A nyugalom lett. Ugyanez az előadás nyerte a legjobb díszlet díját is – Adrian Damian munkájáért –, holtversenyben a Proton Színház Látszatéletének Ágh Márton tervezte díszletével. A legjobb rendezést, ahogy tavaly, úgy idén is a Nemzeti Színházban látták a kritikusok.

Galilei élete

Galilei élete

Ismét Zsótér Sándort jutalmazták, most a Galilei élete című Brecht-darab színreviteléért. Zsótér mellett a főszereplője is ráduplázott tavalyi díjára: Trill Zsolt vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó, tortaszeletre emlékeztető, csokoládéból készült díjat.

Zsótér-rendezésben tűnt ki a legjobb női mellékszereplő is: Csombor Teréz, aki a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn-előadásában nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

A legjobb női főszereplő egy független színházi előadásból került ki: Tenki Réka az Egyasszony című egyszemélyes darab (Orlai Produkciós Iroda – FÜGE) előadójaként lett díjazott.

A legjobb férfi mellékszereplő Tasnádi Bence a Katona József Színház Az Olaszliszkai című előadásából.

Tenki Réka, az Egyasszony c. előadásban

Tenki Réka az Egyasszony c. előadásban

A legjobb kommersz előadás rendezőjeként Mark Bell vette át az elismerést, a Centrál Színház Ma este megbukunk című produkciójáért.

A legjobb független színházi előadás a Hegymegi Máté rendezte Kohlhaas, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Szkéné Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója.

A legjobb gyerekelőadás az ESZME és a Vaskakas Bábszínház összefogásával született: Az időnk rövid történetét Hoffer Károly vitte színre.

A legjobb jelmez díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgárának tervezője, Bajkó Blanka Alíz kapta.

A legjobb színházi zene Kákonyi Árpádhoz fűződik, az Örkény Színház Mesél a bécsi erdőjének muzsikusához.

A legígéretesebb pályakezdő címet Kovács D. Dániel nyerte el, különdíjban pedig a Tünet Együttes Sóvirág című, Szabó Réka rendezte előadását részesítették a színikritikusok.

(Forrás: Szinhaz.hu)

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS