A Pécsi Műhely - Bécsben • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Pécsi Műhely – Bécsben

A kiállítás részlete

A kiállítás részlete

A Pécsi Műhely alkotóinak műveiből az osztrák fővárosban nyílik kiállítás Mama Said Knock You Out címmel, a ViennaContemporary programsorozat keretében szeptember 22-én.

A megnyitót 18.00 és 22.00 között tartják DJ Meier-Lansky közreműködésével, magyar ételek és borok kóstolójával egybekötve a Baumgasse 42/7. alatti galériában.

A tárlat a Vienna Contemporary eseménysorozat ideje alatt naponta 11.00 és 19.00 között tekinthető meg, majd azt követően szeptember 26-tól október 15-ig előzetes egyeztetés után. A kiállítás kurátora Amir Shariat, a mellékelt képet ő készítette szeptember 21-én a kiállítótérben.

 

A Pécsi Műhely

A Lantos Ferenc által vezetett pécsi Iparművészeti Stúdió tagjai, Aknai Tamás, Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor, Szelényi Lajos és Szíjártó Kálmán a XIII. századi Pécsi műhelytől kölcsönözték csoportjuk elnevezését. A középkori katedrálisok ezermester építőinek kései utódaiként elsősorban a korban és technikákban hozzájuk közelebb álló Bauhaus tevékenységét tekintették példaadónak. A Bauhaus pécsi származású magyar művészein (Molnár Farkas, Forbáth Alfréd) kívül Gábor Jenő, Martyn Ferenc és Kassák Lajos művészete hatott rájuk. Figyelemmel kísérték a korabeli legfrissebb művészeti irányzatok európai és magyarországi térhódítását, de mindig megmaradtak pécsi művészeknek. A sokszorosított grafika, a festészet és a fotó mellett indíttatásukból eredően iparművészeti műfajokban is dolgoztak. Az 1970-es évek elején sok időt töltöttek például a bonyhádi zománcgyárban Bonyhád, Zománcművészeti Szimpózium, és alkalmazott grafikával is foglalkoztak. Az új kifejezési eszközök közül a land artban látták a legtöbb fantáziát, a konceptuális művészet szellemisége elsősorban Pinczehelyi és Halász munkáin érződött. A Pécsi Műhely a Budapesti Műhelyhez hasonlóan a hazai konstruktív, avantgárd hagyományok megújításán fáradozott, Lantos Ferenc útmutatásait követve új vizuális nyelv, új vizuális kultúra megalapozásán munkálkodott. Az 1980-as évek fordulóján az új szubjektivizmus előszelével párhuzamosan a csoport korábbi egysége az érdeklődési körök módosulásával összhangban felbomlott. (Forrás: Artportal.hu)

Információ a kiállításról

Facebook

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS