Benyovszky Móricra emlékeztek • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Benyovszky Móricra emlékeztek

Gróf Benyovszky Móricnak, a XVIII. század nagy utazójának, földrajzi útleírójának, felfedezőjének munkásságához kapcsolódóan, születésének 275. és halálának 230. évfordulójára emlékeztek szeptember 26-án.

Benyovszky Móric Kép forrása: Wikipédia

Benyovszky Móric
Kép forrása: Wikipédia

A kormány Nemzeti Évfordulók Bizottságának  2010. évi döntése alapján a kiemelt nemzeti évfordulók sorába került a megemlékezés, amelynek szervezésére alakult a 2016. évi Benyovszky Emlékbizottság. Tagjai, felkérésre, a kiemelkedő hazai kulturális, tudományos, oktatási intézmények vezetői, valamint  a közélet, akik méltó módon tudnak hozzájárulni az emlékév eseményeihez. A Benyovszky emléknapon, 2016. szeptember 26-án tartott tudományos konferencián több ország tudósai, kutatói előadásai előtt Szőcs Géza, az emlékév fővédnöke és Íjgyártó István külügyi államtitkár, valamint Hoppál Péter kulturális államtitkár szóltak az évfordulóról. A V4 országok nagyköveteinek nevében Roman Kowalski lengyel nagykövet köszöntötte a megjelenteket.

Az emlékbizottság intézményi tagjai: Külgazdasági és Külügyminisztérium, EMMI, Balassi Intézet, Kossuth Kiadó, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár, Magyar Tudományos Akadémia KIK, Országos Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Az Emlékbizottság személyes tagjai: Íjgyártó István, Külgazdasági és Külügyminisztérium  államtitkár, Hoppál Péter kulturális államtitkár,   Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója,  Dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum volt főigazgatója,  Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Dr. Kovács Vilmos, az Országos Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója,  Dr. Monok István főigazgató, Magyar Tudományos Akadémia, KIK,  Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója,  Juhász Judit, a Nemzeti Alapítvány elnöke, Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Művészeti Akadémia szóvivője,  Prof. Dr. Voigt Vilmos, Benyovszky kutató, Dr. Szádeczky-Kardos Irma jogtörténész, Benyovszky kutató, Kocsis András Sándor elnök vezérigazgató, Kossuth Kiadó, Lőrinczy György főigazgató, Budapesti Operettszínház,  Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli magyarországi konzulja, Benyovszky Móric, Benyovszky Móricné (Budapest), Benyovszky Pál (USA) – leszármazottak. Társelnök: G. Németh György c. egyetemi docens, a Benyovszky Móric emlékére alakult Társaság elnöke.

A konferenciával egyidőben Benyovszky kiállítás nyílt az OSZK-ban, amely december 15-éig látogatható. A Benyovszky Emléknapon, a Pesti Vigadóban Gálaestet rendeztek, amelyen bemutatták a legújabb magyar musicalt, Nagy TiborBradányi Iván és Pozsgai Zsolt alkotását.  A „Benyovszky, a szabadság szerelmese” című művet, amely Jókai Mór művei alapján készült, nagy tetszéssel fogadta a közönség. A Pesti Magyar Színház részleteket adott elő a musicalból, a teljes terjedelmű darab bemutatását 2017-re tervezik. Máris érdeklődés mutatkozik külföldi színre vitelre is, többek között Szlovákiában, Lengyelországban és az Amerikai Egyesült Államok magyarok lakta területein szeretnék bemutatni a zenés művet.

„A Benyovszky emlékév eseményei megerősítik mindazokat, akik méltán hiányolják a XVIII. század világhírű magyar hajósának, utazójának, katonájának és földrajzi leírójának értékén való megjelenítését. Örülünk annak és szorgalmazzuk, hogy újabb hiteles kutatási eredmények, valós információk alapján álljon össze majd a legendákkal, mítoszokkal telezsúfolt Benyovszky-kép. Sok támogatója van ennek a szemléletnek, például a Benyovszky Társaságok és egyesületek világszerte. Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. támogatásával kerülhetett sor a Benyovszky Emlékév kiemelkedő rendezvényeire” – mondta G. Németh György, a budapesti Benyovszky Társaság elnöke.

Az idei évben még több Benyovszky rendezvény lesz, többek között novemberben megkoszorúzzák a Fővárosi Állat- és Növénykert Madagaszkári Háza előtt felállított Benyovszky szobrot is. Információk: www.benyovszky.hu

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS