Szijjártó Péter: Tíz hely előrelépés reális célkitűzés • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szijjártó Péter: Tíz hely előrelépés reális célkitűzés

Zsúfolásig megtelt a legnagyobb amerikai cégek képviselőivel Budapesten a Váci úti Westend City alagsori konferenciaterme azon a megbeszélésen, amelyet a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és stratégiai partnere az Amerikai kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezett.

Az eseményen részt vevő vállalatvezetők, valamint a kormány képviselői között a párbeszéd és a közös munka már második éve tart azzal a céllal, hogy Magyarország 10 éven belül 10 helyet tudjon javítani a világ versenyképességi ranglistán jelenleg elfoglalt helyén.

A Business Meets Government csúcstalálkozót 2015-ben indította el a két szervezet hagyományteremtő céllal. Az első találkozó kerekasztal-beszélgetéseinek nyomán született meg az AmCham 19 pontos javaslatcsomagja, mely konkrét ajánlásokat és vállalásokat fogalmaz meg a befektetői környezet, a munkaerőpiac, a digitális gazdaság és az innováció területeihez. A javaslatcsomag eljutott Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, és a vállalatok arról részletesen egyeztettek Szijjártó Péter miniszter úrral, illetve mások mellett Lepsényi István és Palkovics László államtitkár urakkal mondta köszöntőjében Pongrátz Ferenc az  AmCham elnöke aki az IBM délkelet-európai fejlesztési igazgatója majd így folytatta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Együttműködés egy versenyképesebb Magyarországért 19 pontos javaslatcsomag, valamint az ahhoz kapcsolódó vállalati-kormányzati konzultáció és közös munka is hozzájárulhatott a jövő évi adótörvények módosításához, így a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást”.

Ezután Ésik Róbert (HIPA) következett, aki a többek között a következőket mondta: „A HIPA kiemelt törekvése az, hogy a vállalatok és a kormány közti közvetlen párbeszéd elősegítése mellett a versenyszféra által formált igények részei legyenek annak a cselekvési tervnek, amelyet a kormány az üzleti környezet vonzóbbá tétele céljából indított el, ezáltal elősegítve azt, hogy Közép-Kelet-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi működő tőke mértéke.”

A kávészünet előtti utolsó előadásban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Arra van szükség, hogy egy magasabb hozzáadott értékű kategóriába lépjen a magyar gazdaság. A világgazdaság komoly változáson megy át, a digitalizáció korát éljük, ami azt jelenti, hogy sok vállalat jelentős technológiaváltást hajt végre. Ezért a jövő év elejétől olyan új elemei lesznek a magyar befektetés-ösztönző rendszernek, amelyek elsősorban az itt működő cégek technológiaváltását támogatják annak érdekében, hogy az új körülmények között is versenyképesek legyenek és megtarthassák a munkahelyeket.

Magyarország számára rendkívül fontos a partnerség az amerikai vállalatokkal. Az országban jelenleg működő 1600 amerikai vállalat több mint kilencmilliárd dollár befektetést hozott Magyarországra. A legfontosabb szempont a magyar versenyképesség további növelése érdekében a szakképzett munkaerőképzés, a beszállítói bázis szélesítése, valamint a magasabb hozzáadott értékű beruházások kiemelt kezelésére vonatkozó eddigi és jövőbeni intézkedések.

A konzultáció további része zártkörű volt.

A minisztertől és az elnöktől a következőt kérdeztem:

Reális célkitűzésnek tartják, hogy Magyarország a Világ Fórum versenyképességi listán tíz év alatt tíz helyet lépjen előre?

Szijjártó Péter: Válaszom igen. Jó lenne, ha nem kellene tíz évet várni, de hangsúlyozom, reális. A mostani felminősítésünk remélem segít ehhez.

Pongrátz Ferenc: Igen, reális. Ámbár amióta ezt kijelöltük, három helyet rontottunk és most várható az új lista.

Nem sok a tíz év?

Soknak sok, de azt kérdezte, mi a reális.

(Az új lista szerint megint csúsztunk hat helyet – a szerk).

 

AmCham

Az AmCham – mely egy önálló, kormányoktól politikailag, szervezetileg és pénzügyileg egyaránt független non-profit szervezet – 27 éve arra törekszik, hogy hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének javulásához. A Kamara jelenleg közel 370 tagot számlál, legtöbbjük nemzetközi vállalat magyarországi leányvállalata, illetve nagy számban hazai nagyvállalat vagy kkv. Tagjaink a teljes hazai export 35,3%-át adják, illetve közel 200 ezer főt foglalkoztatnak. Az AmCham emellett tagja az AmChams in Europe ernyőszervezetnek, melynek tagjai összesen közel négymillió munkahelyet biztosítanak és kétezer-milliárd eurót fektettek be Európa szerte.


HIPA

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetés ösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testre-szabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS