Pécs újabb nemzetközi kórusprojektet szervez • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécs újabb nemzetközi kórusprojektet szervez

Az EUROPA CANTAT után Pécs ismét nemzetközi kórusprojektet szervez: az Ifjúsági Világkórus magyarországi központtal nagyszabású koncertturnéra indul a szomszédos déli régió országaiba.

Az UNESCO „Artist for Peace” címmel kitüntetett Ifjúsági Világkórust működtető hágai székhelyű Ifjúsági Világkórus Alapítvány (World Youth Choir Foundation) szeptemberi döntése alapján Pécs és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. nyerte el az együttes magyar, közép-európai és észak-balkáni koncertturnéjának megrendezési jogát.

A pályázati szándékról az EUROPA CANTAT egy éves évfordulóján, augusztus 2-án tartott sajtótájékoztatót dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, dr. Őri László, Pécs alpolgármestere és Móczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke.

A megvalósuló koncertsorozat érdekessége, hogy a partner országokban létrehozandó események jelentős részben olyan városokhoz kötődnek, melyek érintettek az Európa Kulturális Fővárosa projekt szempontjából: Eszék, Újvidék, Rijeka és Maribor. A program így kiválóan illeszkedik Pécs regionális kulturális vezető és kezdeményező szerepéhez.

Az együttest 50-60 kiválasztott énekes alkotja majd, akik a közel egy éves előkészítő munka után, tíz napos pécsi felkészülést követően, egy-egy világhírű külföldi és magyar karnagy vezetésével indulnak 2017. júliusában a 10-12 előadásból álló koncertsorozatra. A pécsi Kodály Központban megrendezendő nyitóhangversenyt szerbiai, boszniai, horvát és szlovén fellépések követik majd. A turné július végén Budapesten ér véget.

A meghallgatásokra, amelyek mintegy 60 helyen zajlanak majd világszerte, olyan énekeseket várnak, akik komoly kórustapasztalattal, képzett hanggal és erős zeneelméleti alapokkal rendelkeznek, illetve nyitottak egy rendkívül sokszínű, egész életre szóló kalandra. A kórus repertoárja széles zenei területet fog át. Kiemelt hangsúlyt kapnak a magyar kórusirodalom remekei, valamint a közép-európai, illetve észak-balkáni népzenei hagyományok.

A nemzetközi együttműködési projektet mintegy 20 millió forinttal támogatja az EMMI és Pécs MJV Önkormányzata.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS