Paulo Coelho: Barátság – Naptár 2017 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Paulo Coelho: Barátság – Naptár 2017

Kilencedszer adott ki gyönyörűen illusztrált könyvszerű határidőnaplót az Alexandra Kiadó. A naptárt Paulo Coelho műveiből válogatott idézetek kísérik végig.

coelho_2017Paulo Coelho, a Rio de Janeiróban 1947-ben született író az ABL (Brazil Irodalmi Akadémia) tagja 2002 óta. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristálydíjával (1999) és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagja címmel (1996) is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek Béke nagykövete. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei, amelyek eddig 210 millió példányban keltek el, nemcsak a bestseller listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 80 nyelvre lefordított alkotásait 170 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik. 2005-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Könyv jelent meg életéről 2008 decemberében, melynek címe: A mágus – Paulo Coelho élete. Írója Fernando Morais, magyarul is kapható, az Athenaeum könyvkiadó adta ki.

A következőkben idézem a könyvből a 2005 áprilisában Budapesten lezajlott sajtótájékoztató leírásának egy részletét. „Amikor eljön a kérdések ideje, az újságírók nemcsak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy jól ismerik a könyveit, hanem objektivitást félretéve kifejezett csodálatuknak adnak hangot. Néhányan úgy említik egyes könyveit, hogy „a kedvencem”. A sajtótájékoztató indiszkrét kérdések nélkül zajlik. A baráti hangulat azt az érzést kelti az emberben, mintha egy budapesti Paulo Coelho olvasókörben lenne.”

Jelen voltam én is a sajtótájékoztatón a Gellért Szállóban, ahol kölcsönösen Obrigadó-t (köszönöm portugálul – a szerkesztő) mondtunk egymásnak én azért, mert dedikálta a Hetedhéthatár áprilisi számát. Ő pedig a tőlem kapott Hetedhéthatárt köszönte meg.

2009. október 20-án debütált filmje, a The Experimental Witch.

 

Kedvcsinálónak idézetek a naptár-gyöngyszemből

 

Barátság

Elérted, hogy tisztelik munkádat, mert nemcsak a megélhetésért csináltad, hanem azért is, hogy megmutasd a mások iránti szereteted.

A barátság olyan, mint egy folyó kikerüli a sziklákat,
alkalmazkodik a völgyekhez és a hegyekhez,
néha tóvá alakul, míg meg nem telik a gödör,
és akkor folytathatja az útját.
Az Accrai kézirat

 

Tevékeny szeretet
Ha szeretünk valakit, mindenre föl kell készülnünk.
Mert a szeretet olyan, mint a kaleidoszkóp,
amivel  gyerekkorunkban játszottunk.
Állandó mozgásban van, és soha nem ismétli önmagát.
Házasságtörés

 

A naptár illusztrációit Catalina Estrada, Barcelonában élő és dolgozó kolumbiai művész készítette. A nemzetközileg elismert illusztrátor már gyerekként ráeszmélt szülőhazája, Kolumbia vibráló és buja természetére. Munkáiban, erőteljes színhasználatában ma is jelen van ugyanez a csodával teli rajongás.

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS