Zlatko Prica életműkiállítása Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Zlatko Prica életműkiállítása Pécsett

zlatko_pricaA 100 évvel ezelőtt, 1916. június 26-án Pécsett született Zlatko Prica a Zágrábi Művészeti Akadémián 1941-ben szerzett diplomát. A világháború után Párizsba, Indiába, Brazíliába tett tanulmányutat, amelyek nagy hatást gyakoroltak művészetére. A modern horvát művészet egyéni stílusú, kiművelt festői kultúrájú alakja a horvát művész, aki az 50-es évek elejétől kezdve ellenkezett az „új korszak” hasznos és tudatos építőinek kollektív optimizmusával. Önálló útján művészetében létrehozta a grafikai és kolorisztikus jellegzetességek ötvözetét.

Prica, mint egy reneszánsz festő jól tudta, hogy a szépség a helyes arányokban rejlik, illetve, hogy a világ minden jelenségében benne rejlik belső szerkezete és mértani konstrukciós alapja.

A művész életmű-kiállítása  2016. november 18-án 15.00 órakor nyílik a Pécsi Galériában. Beszédet mond a megnyitón dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára; Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának főkonzulja; Vesna Kusin, Zágráb város alpolgármestere; Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője; dr. Barics Ernő, a pécsi horvát tanszék volt vezetője, Zlatko Prica személyes barátja; Nikolina Simunovic, a kiállítás kurátora. A tárlat 2016. december 29-ig tekinthető meg.

A Zlatko Prica-év alkalmából, szintén november 18-án, A Tari Művészeti Alkotótelep gyűjteménye címmel nyílik tárlat, 11.30-kor a pécsi Nádor Galériában.

 

zlatko_prica


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS