Hétfő reggel • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Hétfő reggel

Szösszenetek Facebookon innen és túl

 

Kolumbusz

… és jöttek reggelek, mikor Kolumbusz úgy kelt fel, hogy minden(e) fájt, annyira meggyötörte az éjszaka, és miután a kabinja rejtekében megmosakodott, felöltözött, megnézte e-mailjeit, hallgatott valami zenét, bekapta az estéről megmaradt kajáját, a gőzölgő kávéval a kezében belenézett egy közeli tükörbe, és így szólt:

– Add fel, te barom! Nincs másik part.

Aztán felsétált a fedélzetre, és azt kiáltotta a matrózoknak, hogy vitorlát fel, meg azt, hogy előre!…

 

 

Egy történet arról, hogy mennyire félek a csendtől

Munkahelyi megbeszélés. Az igazgatónő:

– Van önként jelentkező erre? (Egy nagyon apró feladatról, bagatell semmiségről van szó.)

Feszült csend, az egymásra várás némasága. Néhány pillanat múlva két kézzel jelentkezek.

– Én bevállalom! (Csak ne legyen már ekkora a csend.)

 

 

Haiku két madárról…

Azt vettem észre, hogy mostanában szemtelenül hosszú címeket adok a haikuimnak. Elvileg a nyugati stílusú haikunál megengedett a cím, persze csak módjával. Nálam az a belső szabály, hogy egy szónál ne nagyon legyen hosszabb – ennyi mozgástér talán még elmegy. Mostani címeim viszont egyre hosszabbak, attól tartok, hogy majd írok egy haikut, aminek ez lesz a címe:

„Haiku két madárról, akik egymástól távol ülnek egy faágon a lemenő nap fényében, ahogy mi emberek szoktunk ülni a padokon, ez a kép kifejezi a társas magányt, az egymástól való elszigetelődést, az öregséget, az elmúlást, az új hajnalba vetett hitet, miközben a lágy belső rímek felidézik gyerekkorunk ártatlan mondókáit.”

És ez csak a cím lenne. Aztán jönne még a tizenhét szótag.

 

 

Hétfő reggel

Hétfő reggel. Bambulok ki a sötét városra a buszból és azt látom, hogy az egyik bevásárlóközpont párkányán maga a Pókember álldogál támadásra készen. Az első gondolatom az volt, hogy megőrültem, gyors lefolyású hétfő reggeli elmebaj, amúgy is lehetett erre számítani már, előbb-utóbb ugye… Aztán rájöttem, hogy a fent említett bevásárló központban szuperhős-napok vannak.

Semmi pánik, csak egy átlagos hétfő reggel Pécsett…

 

 

Motívumok

Egy reklámújságban olvasom: „Mikulászacskó többféle motívummal”.

Talán húsvéti nyúl van rajta?! – gondolom elsőre, de nem (ennél jobb): Jégvarázs, Star Wars meg ilyenek. Hercegnők és Jedik!

Köszönjük, Disney!

 

 

Analógia

Így, hónap vége felé különös hasonlóságot vettem észre a pénzem és a Végtelen történetben olvasható Fantázia között: mindkettőből egyre kevesebb lesz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS