Szarvas István | Megbékélési és együttműködési díjat kapott Erdő Péter bíboros

Napi aktuál

Megbékélési és együttműködési díjat kapott Erdő Péter bíboros

December 3-án, szombaton Budapesten, az ELTE Gólyavárban rendezték meg a Charta XXI Megbékélési Mozgalom szervezésében az „Együtt az úton – magyarok és szlovákok” című konferenciát. A mozgalom Megbékélési és együttműködési díjban részesítette a bíborost.

Erdő Péter (Kép forrása: Magyar Kurír)

Erdő Péter
(Kép forrása: Magyar Kurír)

A konferencia megnyitó beszédében Erdő Péter elsőként köszönetet mondott a konferencia szervezőinek a közös gondolkodásért, amely a konferenciát megelőzte, és amely ahhoz volt szükséges, hogy az egynapos rendezvény valódi tartalommal teljen meg. A bíboros kiemelte, hogy 2016 jubileumi esztendő, hiszen tíz évvel ezelőtt az esztergomi bazilikában a szlovák és a magyar püspöki kar közös szentmisét mutatott be, majd nyilatkozatban fogalmazták meg a két nemzet közötti kiengesztelődést.

„Megbocsátunk és bocsánatot kérünk” – ismételte Erdő Péter a dokumentum legfontosabb szavait, amelyek korábban a német és a lengyel püspökök kiengesztelődését sürgető nyilatkozatában szerepeltek. Ahogyan Erdő Péter rámutatott: a német és a lengyel püspökök által közvetített kiengesztelődés a kor karizmatikus alakjainak volt köszönhető, Joseph Ratzingernek és Karol Wojtyłának, akik ráéreztek arra, hogy a gyűlöletet meg kell haladni.

A bíboros köszöntőjében szólt arról, hogy a 2006-os aláírást, amelyet XVI. Benedek pápa külön levélben köszöntött, szintén sok látogatás, beszélgetés és közös gondolkodás előzte meg, hogy ne csak egy új jelszó „zászlóra tűzéséről legyen szó”, hanem a valóság mind teljesebb fölfedezéséről. Hiszen, amiként az Esztergom-budapesti érsek rámutatott, a kiengesztelődéshez a történelem és a jelen valóság tudatosítása vezethet el, az, hogy közös céljainkat és gondjainkat reálisan felmérve felismerjük: szükségünk van egymásra.

Ehhez az is elengedhetetlen – fogalmazott Erdő Péter –, hogy identitásunkat meg tudjuk határozni, vagyis azt, kik vagyunk. Azonban önmagunkat nem érthetjük meg egymás reális és jóindulatú megértése nélkül.

A bíboros kitért a két nemzet címerére is, amelyekkel kapcsolatban hangsúlyozta: nem annyira a kettő eredete a lényeges, hogy melyik címert vették át a másikból, hanem az, hogy mindkettőben megjelenik a kereszt. Hiszen Európa népeinek nemzeti kultúráját az elmúlt ezer évben a kereszténység ihlette, a kereszténység segített, hogy azok saját arcukat megtalálják, és kibontakoztathassák kulturális gazdagságukat.

Egymás történelmi tapasztalataira tehát szükségünk van. Éppen ezért van jelentősége a konferenciának, amely a két nemzet irodalmi, történelmi kincseit tanulmányozza. E vizsgálódások pedig arra vezetnek bennünket, hogy nem két, egymással konfliktusban lévő valóságról beszélhetünk, hanem népek és kultúrák együttéléséről, amely gazdagította és gazdagítja a régiót és Európát is – fogalmazott Erdő Péter.

Majd az elmúlt évek tapasztalatait összegezve kitért arra, hogy a szlovák és a magyar püspöki konferenciák közötti együttműködés a hétköznapi gondok megoldásában is segítséget jelentett. Így a püspökök figyelmeztettek például az egymás ellen ingerlő hírekre, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a valóság sok esetben más, mint ahogyan azt a média közvetíti.

Erdő Péter beszédének zárásában örömét fejezte ki, hogy az utóbbi években a közéletben a két nemzetre vonatkozóan hangot kapott az egymásra utaltság, a kongresszushoz fordulva pedig annak a reményének adott hangot, hogy elmélyül az egymással szembeni szimpátia és együttérzés.

A megnyitó szavak után Surján László, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom elnöke Megbékélési és együttműködési díjban részesítette Erdő Pétert, kiemelve a bíboros által említett, tíz évvel ezelőtti püspökkari nyilatkozatot. Az Isten tenyerén címet viselő díjat Lebó Ferenc művész adta át. Surján László ezt követően az eddigi kitüntetetteket is színpadra szólította, így Käfer István szlovakológus professzort, a Gál Ferenc Főiskola Társadalomtudományi és Szociális Képzési Kara Hungaroszlovakológiai Kutatócsoportjának vezetőjét, Marosz Diána zenetanárt, valamint Štefan Hríb szlovák újságírót.

A konferencián Herczku Ágnes népdalénekes Erdő Péter bíboros kitüntetésekor egy kalotaszegi köszöntőt, majd a szlovák és magyar népi kultúra metszéspontjait keresve forgatós táncénekeket adott elő.

Mentés

Mentés

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Megbékélési és együttműködési díjat kapott Erdő Péter bíboros”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés