Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Douglas Frantz, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkár-helyettese ma mutatták be a 2015-ös Nemzetközi tanulói teljesítménymérés (PISA-felmérés) eredményeit.

A hatodik alkalommal, és ezúttal a világ 72 országában végzett vizsgálat a 15 éves tanulók teljesítményét hasonlítja össze. A háromévente végzett PISA-vizsgálat az iskolarendszerek minőségét, méltányosságát és hatékonyságát, továbbá a tanulók ismereteit értékeli.

2015 volt az első év, hogy az összes uniós tagország részt vett a felmérésben, ami lehetővé teszi összehasonlításukat. A legtöbb uniós tagállamra jellemző, hogy a tesztbe bevont három területen (természettudományok, olvasás, matematika) a vizsgált diákok több mint 15%-a képtelen olyan feladatokkal megbirkózni, melyek minimális önálló gondolkodást igényelnek. Uniós átlagban 12,3% (Magyarországon 18,5%) azok aránya, akik mindhárom területen gyengén teljesítettek. Az EU tagállamai között Észtország érte el a legjobb eredményt a mindhárom területen gyengén teljesítők 4,7%-os arányával.

 

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény

További információk (angolul)
A felmérés magyarországi eredményei
A PISA-felmérés eredményei az EU tagállamaiban
A 2015-ös PISA-jelentés, elemzések, összefoglalók


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS