A svéd király átadta a Nobel-díjakat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A svéd király átadta a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd király Stockholmban szombaton átadta az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat.

A fizikai Nobel-díjat David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapta meg az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért, az anyag szokatlan, különleges állapotainak tanulmányozásával kapcsolatos felfedezéseiért. A három brit születésű tudós az Egyesült államokban él és dolgozik.

Az idei megosztott Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett Oliver Hart brit-amerikai közgazdász professzor (b) átveszi kitüntetését XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2016-os Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2016. december 10-én. (MTI/EPA/Jessica Gow)

A kémiai Nobel-díjat a svéd király a francia Jean-Pierre Sauvage, a brit Sir J. Fraser Stoddart és a holland Bernard L. Feringa tudósoknak adta át a molekuláris gépek kutatásáért. „Munkájuk egy teljesen új kutatási terület alapjait rakta le” – állapította meg méltatásában Olof Ramström, a díjat odaítélő bizottságból.

VI. Károly Gusztáv svéd királytól az orvosi-élettani Nobel-díjat Oszumi Josinori japán tudós vehette át az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve „önevésként” emlegetett folyamat feltárásáért. „Úttörő jellegű felfedezése a biológia egy ősrégi rejtélyét oldotta meg” – mondta méltatásában Nils-Göran Larsson, az orvosi Nobel-díj bizottságából.

Az irodalmi Nobel-díj nyertesét, Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőt, költőt távollétében ünnepelték, mivel Dylan – ahogy előre jelezte – nem jelent meg az átadáson. Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punk-ikon vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain’s a-Gonna Fall című híres dalát. Dylan köszönő beszédét az esti banketten olvassák fel.

Stockholmban adták át szombat délután a közgazdasági Nobel-díjat is két elméleti közgazdásznak, Oliver Hartnak, a Harvard egyetem és Bengt Holmströmnek, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzorának a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

A díjakat, amely mellé idén is 8 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

 

2016 Nobel-díjasai

Béke: Juan Manuel Santos
Fizikai: David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane, J. Michael Kosterlitz
Kémiai: Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart, Bernard L. Feringa
Irodalmi: Bob Dylan
Orvosi: Ószumi Josinori
Közgazdasági: Oliver Hart, Bengt R. Holmström

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS