Fűrész Attila: Forradalmi győzelem • Hetedhéthatár

Sport

Fűrész Attila: Forradalmi győzelem

Fűrész Attila Forradalmi győzelem című könyvének csütörtöki bemutatóján, amellyel a szerző a melbourne-i diadaluknak állít emléket, az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes mellett találkozhattunk Köteles Erzsébettel (92), Tass Olgával (87) és Kertész Alice-szal (81) is, Korondi Margit (84) és Bodó Andrea (82) pedig igazoltan hiányzott, hiszen ők az Egyesült Államokban élnek – s ezzel fel is soroltuk a komplett olimpiai bajnok csapatot.

Köteles Ágnes, Keleti Ágnes, áll Szarvas István, Tass Olga, Kertész Alice
(Fotó: Roth Tamás)

A könyv előszavában így ír a kiadó, Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke: „A diadaluk óta hatvan esztendő telt el. Csodálatosnak tartom, hogy mind a hatan élnek és mesélhetnek magukról. Ez a kiadvány róluk szól, előttük tiszteleg. Megtudhatjuk belőle, honnan származnak, milyen volt a gyermekkoruk, miként ismerkedtek meg a tornával, hogyan teltek versenyzőként a mindennapjaik, hol érte őket az 1956-os forradalom, és mire emlékeznek leginkább az ausztrál ötkarikás játékokkal kapcsolatban.”

Halottuk a szivárvány szalag sztorit, amely hatvan éve a még ugyancsak köztünk levő Fülöp herceget – II. Erzsébet királynő férjét – is megbabonázta, és a kérésére a magyarok a verseny után még egyszer bemutatták a gyakorlatukat a hat szalaggal. Már történelem, és az olimpia egyik kedvelt sztorija, hogy csapatunk öt piros-fehér-zöld és egy hirtelen előkapott szivárványszínű szalaggal tornázott, mert az eredeti hatodik, nemzetiszínűnek nyoma veszett. Akit érdekel, olvassa el a 65 oldalas könyvecskét!

A négy tornásznő ikonnal a könyvbemutató után módom volt néhány szót váltanom.

Tass Olga, Kertész Alice, Köteles Ágnes, Keleti Ágnes

Keleti Ágnessel aláírattam közös fotónkat.

Mikor készült? – kérdezte. 2015-ben a Primma Primissima díjátadáson. Milyen jól nézünk ki! – mondta mosolyogva. Tud még spárgát csinálni? – kérdeztem. Persze, megmutassam? – kérdezte. Elhiszem – válaszoltam. Jövőre újra megkérdezem.

A pécsi születésű Tass Olgával szintén aláírattam közös fotónkat ami pár éve készült, amikor interjút készítettem vele, átadtam  a Kanadában élő barátom, kerekes Sándor üdvözletét, akivel Kanadában sokszor találkozott férjével, a híres vízilabdázó Lemhényi Dezsővel együtt. Sajnos ő már nem él. Megkért, hogy üdvözöljem nevében Sándort.

Kertész Alice-szal arról beszélgettünk, hogy mi lehet az oka, manapság kevésbé sikeresek a tornászlányok. Szerinte az edzőkkel van gond és a megváltozott szabályokkal és szerekkel. Elmondta, hogy a régi sportolók, különösen a tornászok, közül sokan nehéz körülmények között élnek, kellene törődni velük is, nem lehetett mindenki bajnok. Sajnálja, hogy Borkai Zsolt MOB-elnök, és Magyar Zoltán nem jött el a könyvbemutatóra.

Köteles Erzsébettel teljes mértékben egyetértettünk, hogy sok sportág teljesen megváltozott, ez különösen a tornára vonatkozik. Egészen fiatal gyerekek versenyeznek az olimpiákon, a gyakorlatok és szerek megváltoztak hátrányukra, de ez elmondható az öttusára is. Az edzők is lehetnének jobbak.

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS