Az idős ember tízparancsolata • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Az idős ember tízparancsolata

1. Ahogy a természetben a virradatot a nappalok, az esték, az éjszakák követik, úgy az emberi életben is a születés után a gyermekkor, az ifjú- és felnőttkor, az öregkor. Készülj rá!

Kárpáti Sándor

2. Ne hidd el, hogy az öregedés, az öregség egyenlő a betegségekkel. Tudatosítsd magadban, hogy az idős kornak nemcsak hátrányai, hanem előnyei, szépségei és örömei is vannak.

3. A hosszú élet úgy jó, ha minél több benne az egészségben megélt esztendő. Nem az a fontos, hogy sokat egyél és igyál, hanem a jóízű, egészséges táplálkozás ajánlott.

4. Mindenben legyél mértéktartó, csak a szeretettel, tisztességgel és az emberséggel ne takarékoskodj. Mint két szemed világát, úgy őrizd emberi méltóságodat.

5. Ne hagyd magad, ne add fel megpróbáltatások esetén sem, ne engedd magad leírni, elszigetelni. Legyél tevékeny, vegyél részt a társadalmi, a kulturális munkában, a közösségi életben. Ha teheted, ne maradj egyedül, mindig legyenek társaid. Amíg élünk, semmi sem késő.

6. Soha ne feledkezz meg arról, hogy te is voltál fiatal, és emlékeztesd az ifjakat, hogy ők is lesznek öregek – ha megérik.

7. A nagymamák és nagypapák legszebb ajándékai az unokák.

8. A legnagyobb kincsed: saját életismereted és élettapasztalatod, amely attól válik értékessé, hogy felhasználod és szétosztod.

9. Az öregedés folyamata megállíthatatlan, de lassítható, miként az elmúlás is feltartóztathatatlan, ám valamelyest késleltethető.

10. Az idős ember a jelenben él, és a múltra emlékezik, de nem mindegy számára, milyen nyomot hagy maga után, milyen jövő elé néznek utódai. Ne feledd, nemcsak megérkezni, de elbúcsúzni is tudnunk kell.

Kárpáti Sándor


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS