Háromszor tapsolta vissza a közönség a Zuglói Filharmóniát • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Háromszor tapsolta vissza a közönség a Zuglói Filharmóniát

A Zuglói Filharmónia elődjét, a Szent István Király Szimfonikus Zenekart 1954-ben alapította Záborszky József karmester, zenepedagógus és zeneszerző. Záborszky József a zenekart az akkori I. István Gimnázium növendékeiből verbuválta.

A zenekar koncertje a Vigadóban

A kezdetben tizenhat tagú együttes két év múlva – immár 80 fővel – mutatkozott be a Zeneakadémián és csakhamar a hazai hangversenyélet meghatározó szereplőjévé vált.

A komolyzene kedvelői 2006 óta – ekkor váltak hivatásos zenekarrá – Zuglói Filharmónia néven ismerik az együttest. A Zuglói Filharmónia értékteremtő és ifjúságnevelő munkájának elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kapott, 2011 óta pedig folyamatosan elnyeri a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

A Zuglói Filharmónia változatos műsorai minden korosztályt megszólítanak. Az óvódásoktól kezdve az iskolásokon át a nyugdíjasokig, a komolyzenével éppen csak ismerkedőktől a rendszeres koncertlátogatókig gazdag, minden igényt kielégítő programmal várja közönségét.

 

Koncertsorozataik − Gaudeamus-sorozat a Zeneakadémián, Stephanus-sorozat a Müpában, Téli bérlet sorozat a Vigadóban, Pastorale-sorozat a Vigadóban − igen nagy népszerűségnek örvendenek.

Legutóbbi koncertjüket január 14-én, a Pesti Vigadó Dísztermében tartották, a Téli bérlet második programjaként. A koncerten Ludwig van Beethoven Fidelio-nyitányát, Wolfgang Amadeaus Mozart A-dúr zongoraversenyét (Monostori Gábor zongoraművész közreműködésével),  valamint Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniáját hallhatta a nagyérdemű, a koncerten Horváth Gábor vezényelt. A produkció sikerét mutatja, hogy a közönség háromszor tapsolta vissza a zenekar tagjait.

A zenekar játékában az elkövetkező hónapok folyamán a különböző bérletsorozatokban 10 alkalommal gyönyörködhetünk a Pesti Vigadóban, a Zeneakadémián és a Művészetek Palotájában.

Részletes információ: zugloifilharmonia.hu

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS