Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO Tanuló Város díját • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO Tanuló Város díját

Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pénteken.

A közös kommüniké szerint az UNESCO idén tizenhat városnak ítélte oda a díjat, amelyet Magyarországon elsőként Pécs viselhet. A nemzetközi zsűri azon városokat ismerte el, amelyeknél „kimagasló és kézzel fogható a fejlődés az oktatás és az élethosszig tartó tanulás területein” – fogalmaztak.

Az UNESCO közleménye Pécsről hangsúlyozta: a város olyan platformot hozott létre, amely jelentősen hozzájárulhat az oktatás és tanulás területeinek további fejlesztéséhez.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a közleményben példaként említette a város és az egyetem közös, Pécsi Tanuló Város – Régió Fórum elnevezésű kezdeményezését, amelyet egyúttal a „partnerség-alapú tanulási innováció modelljének” nevezett. A polgármester reményének is hangot adott, miszerint az UNESCO-díj hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, illetve Pécs Zöld Főváros-címért benyújtandó pályázatának sikeres megvalósításához.

Bódis József, a PTE rektora nagy megtiszteltetésnek és örömnek nevezte a díjat, majd felidézte, hogy idén ünneplik a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulóját. Emlékeztetett arra is, hogy a PTE egyre növekvő számú külföldi hallgatójával, magas színvonalú oktatásával és értékes diplomájával „méltó alapja, bázisa lehet ennek a területnek”. A PTE-nek a Modern városok program keretében tervezett 24 milliárd forintos fejlesztésére utalva reményét fejezte ki, hogy azok megvalósításával „még magasabbra helyezzük magunk számára az átugrandó lécet”.

Az idén díjazott városok
Forrás: UNESCO

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS