Davosban Világgazdasági Fórum, nemzetközi Euromoney konferencia Bécsben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Davosban Világgazdasági Fórum, nemzetközi Euromoney konferencia Bécsben

Klaus Schwab professzor, a davosi Világgazdasági Fórum alapító elnöke határozta meg idén azt a négy stratégiai programpontot, amely alapján a vezetők áttekintik a fennálló helyzetet és keresik a megoldásokat.

Klaus Schwab

Ezek közé tartozik az utóbbi évben megtépázott globális együttműködési rendszer helyreállítása, a lelassult gazdasági növekedés újraindítása, a kapitalizmus átfogó reformja, valamint a felkészülés az új, negyedik ipari forradalomra. Utóbbi rendkívül fontos, mert szakmák tízezrei és munkahelyek tízmilliói szűnhetnek meg globális viszonylatban az informatikai alapú szolgáltatások és az új ipari megoldások előretörése miatt. Ez összevág a kapitalizmus átfogóbb válságával, mert a technológiai fejlődés és a globális nyitottság dacára a vagyoni különbségek még mindig növekednek, különösen a fejlett világ országain belül. Magyar résztvevőről nem szólnak a hírforrások.

 

A bécsi hagyományos nemzetközi Euromoney gazdasági konferencián Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter a konferencia nyitóelőadásában az utóbbi idők politikai és gazdasági történéseire utalva azt mondta: a bizonytalanság korában az uniónak számos lezáratlan ügye van. Schelling úgy vélte, a pénzügyi szektorban a nem teljesítő hitelek jelentik a legégetőbb problémát. Szerinte nem a bankok vannak válságban, hanem a nyereségesség.

A hazánkat képviselő Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, Hornung Ágnes, a távirati irodának adott interjújában elmondta: minden országnak különbözőképpen, de hatékonyan és gyorsan kellett reagálnia a kialakult körülményekre. Az államtitkár a magyar kormány intézkedései közül kitért a szakképzési rendszer átalakítására, a következő lépések között említette a szakképzett munkaerő létszámának növelését és a munkahelyteremtést. Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt pár évben újabb lökést adtak a termelékenység és a hatékonyság javítását szolgáló reformoknak. Hangsúlyozta: a kormány meghirdette az új iparpolitikát, a munkavállalók és a munkáltatók érdekvédelmi szervezeteivel hatéves bérmegállapodás született.

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS