Magyarország hét helyet csúszott vissza a korrupciós ranglistán • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Magyarország hét helyet csúszott vissza a korrupciós ranglistán

A Transparency International (TI) által készített Korrupció Érzékelési Indexben (Corruption Perceptions Index – CPI) Magyarország az elmúlt hat év leggyengébb értékét, 48 pontot ért el, és korrupció elleni teljesítménye szembetűnően visszaesett az Európai Unión, valamint a közép- és kelet-európai régión belül – hangzott el a Transparency International Magyarország (TIM) budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Korrupciós világrangsor: az eleje és a vége szinte változatlan

Ábra forrása: Transparency International Magyarország

Az országok zömének korrupció elleni teljesítménye 2016-ban is rendkívül gyenge volt. A TI által vizsgált 176 ország közül 121 ért el 50 pontnál kevesebbet az államok korrupciós megítélését mérő, 0-tól (nagyon korruptnak érzékelt) 100-ig (nagyon tisztának érzékelt) terjedő skálán.

Miként évek óta mindig, tavaly is a skandináv országok – Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia –, továbbá Új-Zéland és Svájc találhatók a világranglista élén, de Kanada és Hollandia is befért az első tízbe. Ezekben az országokban stabil a demokrácia és jól működik a gazdaság. A közhatalom átláthatóan és elszámoltathatóan működik, szabad a sajtó, érvényesülnek az emberi jogok és független az igazságszolgáltatás. A lista alján pedig, szintén sokadszorra, Líbia, Szudán, Jemen, Szíria, Észak-Korea, Dél-Szudán és Szomália található. Ezekben az országokban a korrupció óriási szegénységet okoz, továbbá felelős, a polgárait szolgáló állami vezetés hiányában anarchiáról vagy diktatúráról beszélhetünk.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS