Az egészségügyre szánt összeg nem költség, hanem megtérülő beruházás • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az egészségügyre szánt összeg nem költség, hanem megtérülő beruházás

XVI. IME Vezetői eszköztár – Kontrolling Konferencián Az egészségügy, mint a nemzeti versenyképesség kulcskérdése címmel tartott nagy sikerű előadást Prof. Ds.C Csath Magdolna 2016. december 8-án Budapesten.

Az előadás az egészségügy és a versenyképesség közötti kapcsolat bemutatásával indult. Ezt követte a versenyképesség definiálása, a nemzeti szintű versenyképesség elemeinek bemutatása, valamint hazánk versenyképességi pozíciójának elemzése más országokhoz, illetve a korábbi évek pozícióihoz viszonyítva.

A professzor asszony elmondta: a versenyképességi pozíciók romlásánál tetten érhető, hogy annak egyik fő okozója az egészségügyi intézményrendszer, illetve a társadalom egészségi állapotának gyengesége. Az egészségügybe történő beruházások elégtelenségét az előadás különböző mutatókkal és nemzetközi összevetésekkel bizonyította.

Csath Magdolna hangsúlyozta: a versenyképesség javítása csak szerkezeti változásokkal képzelhető el. Ennek legfontosabb jellemzője kell, hogy legyen az olcsósággal való versenyzés helyett a tudás-és innováció alapú versenyképességre való áttérés. Azonban ennek feltétele is a jól képzett, egészséges és motivált társadalom. Az egészségügy maga is a versenyképesség fontos feltétele. Ezzel összefüggésben még az is megállapítható, hogy nem elég országos szintű adatokat elemezni. Nagyon fontosak a regionális adatok is. Magyarországon ugyanis nagyok és növekvők a regionális különbségek.

Az előadás végén a professzor asszony aláhúzta, hogy a humán vagyonba való beruházást — tekintettel arra, hogy a költségvetés kiadási oldalán jelenik meg — a politikusok szeretik költségnek tekinteni. Azonban ez helytelen felfogás. Megtérülő beruházás: a jövő versenyképességének, és ezáltal a fenntartható gazdasági fejlődésnek az egyik legfontosabb forrása. Ennek szellemében megemlíthetjük, hogy nemcsak költségvetési deficit létezik, hanem beruházási deficit is.

Nemzeti versenyképesség: mennyire képes egy ország — szabad és tisztességes piaci körülmények között — olyan termékeket és szolgáltatásokat előállítani, amelyek keresettek a nemzetközi piacokon, és mennyire képes hosszabb távon is növelni a lakosság reáljövedelmeit.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS