Félszázas szériák a Harmadik Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Félszázas szériák a Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színháznak két produkciója is jubilál: február 15-én az Ibusár-megállóhely, március 8-án a Bányavirág előadást játsszák éppen ötvenedszer!

Ibusár
(Fotó: Tóth László)

Parti Nagy Lajos szövege, Darvas Ferenc zenéje, Füsti Molnár Éva remek játéka Vincze János rendezésében – ez a titka az Ibusár-megállóhely előadás sikerének. A Jászai-díjas színművész így összegez: ,,Miért imádom? Mert zseniális! Parti Nagy bravúros szövegét amilyen nehéz megtanulni, olyan nagy élvezet játszani.” Az egy hangra hangszerelt ,,huszerett” február 15-én érkezik félszázadik előadásához, s tárja elénk Sárbogárdi Jolán vasúti jegykiadó életének kulcsmomentumát, amikor az ,,érzékenységi ideggyenge” vénkisasszony meg akarja mutatni a világnak, miféle nagyratörő álmokat is dédelget.

,,Nem véletlenül, divatmajmolásból került színpadra Parti Nagy Lajos szövege a Pécsi Harmadik Színház szociálisan is érzékeny, kortárs drámára nyitott közegében – írta kritikájában Balogh Robert a bemutatót követően. – A Vincze János-féle előadás igazi meglepetése, hogy mennyire él az operett totális színházi eszközeivel: próza, tánc, ének, zene… No, de azért mégiscsak másképp.”

Székely Csaba fekete humorral megírt komédiája, a Bányavirág március 8-án lesz látható ötvenedszer a Pécsi Harmadik Színházban. A főszereplőnek, László Csabának ez az előadás különösen a szívéhez nőtt. Többek között abban látja a produkció sikerének zálogát, hogy a történet minden korosztályt megérint, mert általános érvényű és igaz emberi érzésekről, helyzetekről, indulatokról, szenvedélyekről, problémákról szól, nagyon élő, nagyon mai.

Jelenet a Bányavirágból (Fotó: Tóth László)

– A nézők visszajelzéseiből is ez derül ki – meséli a színész –, főként, ha vendégjátékra megyünk, mert előadás után odajönnek hozzánk, és elmesélik, hogy bizony, van, aki az ő falujukban is így él. Székely Csaba műve egy kis magyar valóság. Örökké aktuális, ahogy a szerelem és a halál kérdése is az. Szerencsés csillagzat alatt született az előadás Vincze János rendezésében, és nagyon testhezállónak érzem Vajda Iván alakját.

Mindkét produkciót utaztatja is a teátrum, az utóbbi időben a Dél-Dunántúl több településén: Geresdlakon, Görcsönyben, Kaposváron, Siklóson és Vajszlón is láthatta azokat a közönség.

A Pécsi Harmadik Színháznak voltak már jelentős szériái, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című drámáját 104, Spiró György: Kvartett című drámáját 230 alkalommal játszották.

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS