Arany János művei animációs filmeken • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Arany János művei animációs filmeken

Arany János művei alapján több figyelemre méltó rajzfilmes adaptáció is készült az elmúlt évtizedekben. Dargay Attila Pázmán lovag, Gémes József Daliás idők, A walesi bárdok, valamint Bogdán Zoltán Edward című filmjei érdekes látásmóddal és technikákkal hozzák közelebb a nézőhöz Arany lírai vagy éppen drámai hangvételű mondanivalóját.

A filmek levetítésével, valamint alkotók, filmes szakemberek, kutatók, esztéták közreműködésével 2017. március 10-11-én az Arany János Emlékév programsorozatához kapcsolódva a pécsi Total Art Egyesület szervez kétnapos konferenciát a pécsi Apáczai Nevelési Központban.

Az esemény programjai három elemből állnak: egyrészt az Arany János-művek rajzfilmes adaptációinak bemutatása és több nézőpontból történő elemzése, feldolgozása; másrészt a 2017-ben jubiláló Magyar Népmesék sorozat és Ficzek Ferenc képzőművészeti és filmes munkásságának értékelése; harmadrészt pedig – főként a gyerekeket megszólítva – rajzos és animációkészítő foglalkozások megtartása.

A konferencián kerül sor Varga Zoltán A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című, most megjelent könyvének bemutatójára.

 

A részletes program

2017. március 10., péntek: Arany adaptációk rajzfilmen – Pázmán lovagtól a Walesi bárdokig

Foglalkozások, filmvetítések (10.00-15.00):

  • 10.00-12.00 „Ahogy én látom”- Arany János balladái − filmvetítés és rajzos foglalkozás általános iskolás és gimnazista diákokkal
  • 13.00-15.00 Filmvetítés: Daliás idők, Pázmán lovag, Walesi bárdok, Edward

Előadások (15.00-18.00):

  • 15.00 Dr. Varga Zoltán filmesztéta: Arany adaptációk rajzfilmes szemmel
  • 15.30 Békési Sándor animációs filmrendező: Életre kelt festmények
  • 16.00 SZÜNET – részvételi lehetőség a „Pusszantás mindenkinek” című, Hofi Géza karikatúrakiállítás megnyitóján, ahol levetítésre kerül a Macska-duett c. rajzfilm
  • 16.30 Varga György operatőr: Egy különleges technika képi megjelenítése
  • 17.05 Bogdán Zoltán: Edward újragondolva
  • 17.35 Völler Ágnes filmvágó: Vágó, mint dramaturg

 

2017. március 11., szombat: Jubiláló alkotók, jubiláló filmek

Foglalkozások, filmvetítések (10.00-14.00):

  • 10.00-12.00 „Ahogy én látom” – Magyar népmesék filmvetítés és rajzos foglalkozás általános iskolásokkal
  • 13.00-14.00 Filmvetítés: Magyar népmesék, Hátrahagyott kijáratok

Előadások (14.00-16.00):

  • 14.00 Ifj. Ficzek Ferenc képzőművész: Vetített mozdulatok
  • 14.35 Dr. Varga Zoltán: Az ötlettől a 100. epizódig
  • 15.20 Dr. Varga Zoltán: A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című könyvének bemutatója
  • 15.50 Kardos Andrea: A konferencia értékelése és zárása

Filmvetítések (16.00-17.00):

  • 16.00 2017-ben jubiláló filmek vetítése – Küzdők, Magyar népmesék (A só, Az égig érő paszuly)

 

A szervező Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület negyedik éve folytatja kulturális tevékenységét Pécs belvárosában. Az Egyesület fontos feladata a 2013-ban létrehozott „Pécsi Animáció Története” állandó kiállítás fenntartása, működtetése – a tárlat bemutatja a pécsi rajzfilmkészítés történetét, melynek hosszú évtizedekre visszatekintő hagyománya van a városban. Az animáció-készítéssel kapcsolatos ismereteket a fiatal generációnak animációs workshopok, szakkörök keretein belül adja át. Oktatási célokat szolgálva együttműködik oktatási és kulturális intézményekkel, művészeti kurzusok és rendezvények megtartásával a vizuális kultúra szerepét hangsúlyozza. Az elmúlt három év programjai közül kiemelkedik a „100 éves a magyar animáció” programsorozat, melynek részei: Ami az életműből kimaradtJankovics Marcell kiállítása, Magyar Animáció 100 című kiállítás, A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása Pécsett és a 100 éves a Magyar Animáció konferencia, neves animációs filmrendezők részvételével. A 2016-ban, az Apáczai ÁMK Művelődési Házzal közösen megtartott Animárcius című négynapos rendezvény missziója az animáció műfajának népszerűsítése volt: a programsorozaton animációs foglalkozások, filmtechnikai bemutatók, és szakmai közönségtalálkozók kerültek megtartásra. Az egyesület mindezeken túl rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi rendezvényeken.

Az elmúlt három és fél év alatt több mint negyvenezer látogató fordult meg az egyesület által szervezett eseményeken, melyek Pécs kulturális kínálatát színesítették. Civil szervezetekkel, klubokkal, baráti körökkel, partner egyesületekkel folyamatos kapcsolatot tart fenn, elősegíti önszerveződésüket, számukra előzetes megállapodás alapján lehetőséget biztosít találkozókra, bemutatkozásra, programjaik megvalósítására. A városban működő, kulturális szolgáltatást nyújtó intézményekkel, szervezetekkel együttműködik programjaik egyeztetésében, közös rendezvények megvalósításában. Rendszeresen szervez képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításokat, zenei programokat, különös tekintettel a városban fellelhető értékek és alkotók megismertetésére. A programok megvalósításának fő helyszíne: Pécs, Király utca 24.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS