Szabó László: újabb tizenöt képviseletet nyitottunk az utóbbi időben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szabó László: újabb tizenöt képviseletet nyitottunk az utóbbi időben

A Mediaworks tulajdonában lévő Világgazdaság gazdasági napilap 2017. évi első konferenciáját rendezte Budapesten március 7-én, ahol a legnagyobb érdeklődés a Külgazdasági és Külügyminisztérium második embere, dr. Szabó László miniszterhelyettes előadását kísérte.

Dr. Szabó László

Nem könnyű a külpiaci környezet, az elmúlt évek után azonban kedvező jelek láthatóak. „Elindult egy amerikai-orosz közeledés, hogy mennyire lesz baráti a viszony, azt még nem látni, csak azt, hogy változás állt be” – mondta  a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese a Világgazdaság „Gazdasági kilátások és lehetőségek” című konferenciáján. „Az Unión belül a Brexit borzolja a kedélyeket, úgy érzem, van egy kis pánik-üzemmód a briteknél, de ők már elkezdték a tárgyalásokat – pedig a hivatalos értesítés még nem érkezett meg a kilépésről” – mondta.

„Komoly azonban a migrációs válság által ránk osztott feladat is” – hangsúlyozta dr. Szabó László, aki hozzátette, Olaszországban részben ennek következtében láthattunk nemrég egy büntető jellegű választást, de a francia választás is érdekes lesz. A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese szerint Franciaország és Németország is keresi az új egyensúlyt a változóban lévő erőviszonyok közepette. „Ha távolabbra tekintünk, Kína továbbra is expanzióban van, a 6,5 százalékos növekedés nem kevés – tehát érdekes dinamikát jelent ez.” Hozzátette: „egyre jobb minőségűek a kínai áruk, hosszú évek óta az iPhone-t is ott gyártják”. Szabó kiemelte: „a technológia ott van a kezükben – és ők nem szégyenlősek, ha szellemi tulajdonról van szó.

A miniszterhelyettes elismerte, hogy a kormány a 27 százalékra növelt áfával nagy terhet rótt a fogyasztókra, de hozzátette, hogy ez fokozatosan enyhül. Magyarországon létrejött az EU legrugalmasabb munka törvénykönyve, a 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó és az EU legalacsonyabb – 9 százalékos – társasági adóval működő adórendszere. Elkezdődött a minimálbérek és a szakmunkásbérek emelkedése, a reálbérek növekedtek, a kiskereskedelmi forgalom növekszik – tehát a gazdasági növekedésnek immár az egyének szintjén is van haszna” – összegezte Szabó.

A szakember szerint gazdasági diplomácia továbbra is fontos, abban a törekvésünkben, hogy ne múljuk alul versenytársainkat. Érdekessé kell válnunk a befektetők számára, mert anélkül nem kötnek velünk üzletet, hogy ha nem hagyjuk ott a lábnyomunkat például a kultúradiplomáciában.  Éppen ezért, ez szintén a prioritások része, és vannak is kiemelkedő eredmények: például kétszer egymás után is Oscar-díjat kaptunk. „Sokan irigylik tőlünk, hogy van egy saját exportösztönző bankunk, az Eximbank” – mondta dr. Szabó László. A keleti és a déli nyitást sokan kudarcnak vélik, de azok, akik ezt elemzik, azok nem látják át a külgazdaságot. Évek kellenek ahhoz, hogy sikereket érjünk el. Egy százalékot nőtt a keleti nyitás után az exportunk – ez mindenképpen pozitívum. A déli nyitást 2015-ben hirdettük meg: „sikernek érzékelem, hogy Magyarország méretéhez képest jelentős gazdasági képviselettel rendelkezik” – mondta.

A külkereskedelem terén 2016 a rekordok éve volt: 93 milliárd euró értéket ért el az export, az importban 83 milliárd eurót értünk el. A külkereskedelmi többletünk így 10 milliárd euró volt, míg az export 3,1 százalékkal, az import 1,7 százalékkal nőtt. Ugyanakkor ez az eredmény nem jöhetett volna létre a tudatos exportösztönzés nélkül: hatalmas segítséget jelent a magyar cégek exporttörekvéseiben a HIPA létrehozása. A HIPA 2016-ban 2015-höz képest hat százalékos növekedést ért el a pozitív projektek számában, 131 százalékos növekedést a befektetési volumenben és 36 százalékos növekedést a munkahelyek számában. „A HIPA a régió legjobb befektetési ügynöksége” – összegezte Szabó. Az exporttámogatási rendszer sikerei egyébként is magukért beszélnek:  az Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) partnereinek száma 1 év alatt 3500-ról 4200-ra bővült. Az Eximbank 892 kkv esetében, 435 millió forint értékű export létrejöttét segítette elő.

A magyar gazdaság jövőbeni teljesítménye azonban nagyban attól is függ, milyen rugalmasan tudunk reagálni az új technológiák jelentette kihívásokra. „Lassú folyamat lesz az ország automatizálása, de az elérhető munkaerő képzése folyamatos” – hangsúlyozta. Cél ,hogy „2018-ra minden magyar családnak legyen elérhető a szélessávú internet szolgáltatás, Aláhúzta azt tudni is kell használni – ezért fontos a digitális képzés. Természetesen az internet áfa csökkentése is hozzátesz majd ehhez” – emelte ki.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS