Hetedhéthatár | Gebauer Ernő emléktáblájának megkoszorúzása

Kultúra, művészet

Gebauer Ernő emléktáblájának megkoszorúzása

Gebauer Ernő festőművész halálának 55. évfordulóján a 2012-ben megrendezett emlékév szervezésében és lebonyolításában közreműködők, valamint a festőművész tanítványai, munka- és pályatársai, tisztelői koszorúzást és megemlékezést tartanak a művész egykori lakóháza előtt, a 2012-ben dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere által felavatott emléktáblánál.

Cím: Pécs, Bessenyei u. 2.
Időpont: 2017. március 24., 16:30.
A művészre emlékezik: L. Csépányi Katalin újságíró, a Hetedhéthatár alapító-szerkesztője, a Gebauer Ernő Emlékév (2012) főszervezője.
Tárogatón közreműködik: Borsós István.

 

 

Gebauer Ernő elsősorban pécsi és dél-dunántúli templomokban készült vallási témájú freskói és seccói révén vált ismertté. Gebauer nem véletlenül kapta „A templomfestő” ragadványnevet.

Művészi munkássága azonban a templomfestészeten jóval túlmutat. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, vagy az egykori „Nagycsemege” – falain láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai köz- és magángyűjtemények értékes darabjai. Tervezett könyvborítókat, plakátokat, ex libriseket, sőt bankjegyeket is. Az 1930-as, 40-es években művészi értékű idegenforgalmi kiadványokban jelentek meg Pécs nevezetességeit ábrázoló linómetszetei. A festészet mellett oktatott is. Bár hivatásos pedagógus nem kívánt lenni, életét mégis végigkísérték a tanítványok: 1919-től működtetett festő- és rajziskolát, s még az 1950-es évek végén is számos pécsi fiatal hozzá járt tanulni.

Gebauer Ernő élete összeforrt szeretett városával, Péccsel. A város köztiszteletben álló polgára volt: festőművészi munkája, művészetszervező tevékenysége, oktatói munkája mellett kedves és szerény személye tette népszerűvé.

 

A művész munkásságát bemutató honlap: www.gebauer2012.hu
Gebauer Ernő festőművész Facebook-oldala: https://www.facebook.com/gebauer.erno
ISSUU: http://www.issuu.com/gebauer.erno

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “Gebauer Ernő emléktáblájának megkoszorúzása”


  1. Gratulálok kedves Katalin!

    Hozzászóló: koosán Ildikó | 2017. március 20., 09:15
    • Kedves Ildikó! Ez csapatmunka volt: Komlós Attila, Márkus István, Pandur József, Nőt Béla, Nőt Ilona és Kozári Piroska és én alkottuk a “keménymagot” – és sokan hozzájárultak és hozzájárulnak Gebauer Ernő emlékének, műveinek a megőrzéséhez. A gratulációt a nevükben fogadom és kézbesítem holnap, 24-én a koszorúzáskor.

      Hozzászóló: L. Csépányi Katalin | 2017. március 23., 20:03

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés