Különös belépő a vizsgára • Hetedhéthatár

Humor

 Különös belépő a vizsgára

 

Egy Állatrendszertani Tanszék egyik adjunktusa kitalált két változatot, hogyan szerezhet a diák belépőt egy-egy vizsgára. Még utólag visszatekintve is meglehetősen kemény megoldás, ami nem aratott osztatlan sikert a diákok körében.

  1. Első módszer:

Öt-hat percig nézhettünk öt-hat különböző állat öt-hat különböző csontját, majd az adjunktus úr egy csontot hirtelen a markába zárt. A szabadon maradó darabokból kellett kitalálnunk, hogy mi maradt a markába zárt csont: milyen állat milyen csontja. Találat esetén lehetett tételt húzni, természetesen a bukás továbbra is fenntartott komoly esélyével.

  1. Második módszer:

A gyakorlóteremben sok madár álldogált kitömve. Hogy a tollaik be ne porosodjanak, mindegyik egy rájuk szabott takarót kapott, ami leért egészen a preparátum talapzatáig. Ezt a takarót kezdte lassan fölemelni, és a diáknak a csűdből kellett kitalálnia, hogy melyik madárról van szó, mi a neve, hova tartozik, melyik család, melyik faj, stb., (vigyázat a beugratós dolgokra, például a varjú énekes madár – no hiszen, ki gondolta volna).

Jött egy vizsgázó. Mondta, hogy az indexét bent fogták a tanulmányi osztályon. Az adjunktus beleegyezett, hogy majd utólag beírja az érdemjegyet. A következő lépésben a második módszer mellett döntött. Ujjaival kecsesen megcsippentette az egyik madár takaróját, majd lassan kezdte fölemelni azt. Ám a diáknak semmi sem rémlett. Négy-öt következő próbálkozása is sikertelen maradt.

– Kérem, ez elégtelen.

A diák szó nélkül megindult kifelé, mikor az adjunktus utána szólt.

– Várjon csak, hogy hívják magát?

Mire a diák enyhén lehajolt, kecsesen megcsippentette a nadrágja szárát, és halvány mosoly kíséretében lassan kezdte fölemelni azt.

 

Pécs, 2017. március 23.                                                                           Dr. Hernádi László Mihály

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS