110 éves a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség • Hetedhéthatár

Sport

110 éves a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség

Európa első egyetemi sportszövetsége, a nemzetközi Jean Petitjean-díjjal kitüntetett Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség idén ünnepeli fennállásának 110. évfordulóját.

Budapesten, a Sportok házában Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke röviden ismertette a MEFS 110 évének legfontosabb állomásait. 1907-ben Európában elsőként, a világon másodikként megalakult a Magyar Főiskolai Sportszövetség. 1935-ben Budapesten rendezték meg VI. Nemzetközi Egyetemi Világjátékokat (International University Games), majd 1949-ben és 1954-ben a Hallgatói Világjátékokat (World Student Games). 1959-ben egységesült a nemzetközi egyetemi sport, megalapították a FISU-t, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséget, melynek Magyarország alapító tagja. 1965-ben a MEFS közreműködésével rendezték meg IV. Nyári Universiadét Budapesten, mely azóta is a Magyarország által rendezett legnagyobb soksportos esemény. 1991-ben újjáalakult a MEFS Prof. Dr. Frenkl Róbert elnökletével, majd 1999-ben alapítóként vettünk részt az EUSA, az Európai Egyetemi Sportszövetség megalapításában. 2013-ban a Hajós Alfréd Tervet dolgozta ki a MEFS, mely 2013-2020-ig terjedő időszakra az egyetemi-főiskolai sport szakmai programjának az alapja lett. 2016. év végétől létrejött a Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidő Sportszövetség, mely által a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség nevesítésre is került a sporttörvényben.

Elnök úr a 110 év történelmi rövid összefoglalása után kiemelte, hogy a MEFS-nek összesen 36 egyetem és 28 egyetemi sportegyesület, országos szinten 25 sportirodai hálózat segíti munkáját, mindösszesen 205 ezer hallgató és 40 ezer oktató, kutató és dolgozó érintettségével, melyből 98,9%-ul tanul a MEFS-tag intézményben. A MEFS kiemelkedő céljaként tekinti a Magyar Egyetemi – Főiskolai Bajnokság (MEFOB) szervezését (az elmúlt 10 éveben összesen 2680 Egyetemi Bajnokot avattunk), az Universiadékra a csapatok összeállítását az egyetemek és sportszövetségek közreműködésével, illetve a kijutás megszervezését. Záró gondolatként professzor úr felhívta a figyelmet, hogy célunk a hallgatókból egészséges magyar ifjúság váljon és elérjük, hogy az egyetemisták zöme legalább heti 3×45 percet sportoljon.

 

Redl András, Bretz Gyula, Kiss Ádám, Braun Márton, Szentkirályi Szász Krisztina

 

Bretz Gyula az idén 120 éves MAFC elnöke beszédének első felében röviden vázolta a MEFS alapításának háttértörténetét és a MAFC szerepét az alapításban, majd bemutatta a MAFC és az egyetemi sport kapcsolódását. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működik az ország egyik legnagyobb, mélyen gyökerező hagyományokkal rendelkező sportegyesülete az 1897-ben alapított Műegyetemi Atlétikai és Football Club, a MAFC. A MAFC-nál összesen 36 versenyport szakosztály, 10 szabadidősport szakosztály és 7 diáksportkör működik az edzők és a vezetés áldozatos munkájának és odaadásának köszönhetően a szűkös anyagi keretek ellenére.

Dr. Braun Márton a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója a MEFS és a Szerencsejáték Zrt. együttműködési megállapodását, a Campus 3Próbát és a sport fontosságát hangsúlyozta beszédében. Bevezetőjében megemlítette, hogy Magyarország legelső és mai napig egyik legismertebb sportfogadási játéka, a Totó is idén lesz 70 éves. A fiatal generáció tagjai közül talán kevesen tudják, hogy II. világháború után, 1947-ben bevezetett Totó elindításának legfőbb célja az volt, hogy a hazai sportolók számára biztosítsa a következő évi londoni olimpiai játékokon való részvétel lehetőségét. A Totó sikerességének köszönhetően pedig 128 magyar sportoló jutott ki az 1948-as nyári olimpiai játékokra, ami 10 arany, 4 ezüst, és 13 bronzérmet jelentett hazánknak. A tömegsport népszerűsítése iránti elkötelezettségüket az is bizonyítja, hogy a tavalyi évben a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel együtt valósították meg az Európai Sporthét keretében szervezett, BeActive sportnapot.

A két szervezet együttműködésének céljai között szerepel, hogy ráirányítsák a figyelmet a sport jelentőségére a felsőoktatásban, és hogy minél több tanuló, hallgató kapjon kedvet a rendszeres testmozgáshoz, sportoláshoz, hogy megkezdődjön egy szemléletváltás az egészségesebb életmód követése felé. A tavalyi, „Légy Te a hétköznapok bajnoka!” elnevezésű kampánnyal a 36 fővárosi és vidéki felsőoktatási helyszínen közel 36 ezer diákot tudtak megmozgatni. A Szerencsejáték Zrt. ebben az évben is szeretné folytatni a sikeres tavalyi együttműködést, mely a heti minimum 3×45 perc sportot és testmozgást népszerűsíti majd a tavaszi „Keressük az ország legizmosabb egyetemét” és az őszi „Campus 3próba” elnevezésű kihívásokkal.

Szentkirályi-Szász Krisztina, a MEFS ügyvezető, PR-és marketing igazgatója ismertette a sajtótájékoztatón a jubileumi év programsorozatát, melynek főbb állomásait az alábbiakban ismertetjük:

Március 25.Emléküléssel egybekötött Ünnepi Közgyűlés A 110 éves évfordulót a MEFS sajtónyilvános Ünnepi Közgyűléssel egybekötött Emléküléssel nyit meg március 25-én a Gödöllői Királyi Kastélyban az alapítók jogutód intézményeinek vezetői részvételével. A jogutód intézmények rektorai, illetve az egyetemi egyesületek vezetői aláírásukkal fogják ellátni a MEFS 110. évfordulója emlékére készített díszes alapító okirat másolatát, melyet Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony fog ellenjegyezni. Az Emlékülésen a MEFS kitüntetéseket és díjakat adományoz az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységekért.

Május 2. – A Magyar Sport Napja: Legizmosabb Egyetem kampány, melyben keressük Magyarország legizmosabb, egyetemét és főiskoláját! Magyar Sport napján indul a Szerencsejáték Zrt.-vel közös egyik kampányunk, amelyben a diákok ország szerte összemérhetik tudásukat, erőnlétüket, mégpedig a kettlebellel történő guggolás „rekordját” felállítva. A kampány arca: Lám Bálint, Universiade bronzérmes, többszörös birkózó világbajnok, Év Egyetemi Sportolója (2016.), a Testnevelési Egyetem hallgatója.

Szeptember 20. – Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja – összegyetemi sportnap, melyet az emlékév tiszteletére jeles sportolók közreműködésével rendezünk meg. A MEFS és a Szerencsejáték Zrt. közreműködésével folytatódik a Campus 3Próba „Légy te a hétköznapok bajnoka!” címmel.

MozduljRá! kampány – „Heti 3×45 perc mozgás megváltoztatja az életed!” szlogenű kampánynak az idei évben új kampányarcainak: Rédli Andrást Universiade bajnok, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőröző, az Óbudai Egyetem MSc hallgatóját; Csipes Tamarát olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, az Edutus Főiskola hallgatóját, Tóth Tamást paralimpiai bajnok, Európa-bajnok és Európa-csúcstartó úszó, a Testnevelési Egyetem hallgatóját, Csabai Dórát kétszeres olimpiai 4. helyezett, Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázót, a Kodolányi János Főiskola hallgatóját választotta a MEFS, akik a lehető legtöbb szabadidősport eseménybe bekapcsolódnak és felhívják a figyelmet a rendszeres sportolás fontosságára.

Idén rekord számú (több, mint 40) Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB) rendez a MEFS az egyetemek, szövetségek együttműködésével. Hosszú idő után először rendezünk Jégkorong MEFOB-ot. Az idei évben jubileumi érmeket osztunk ki, melyet kifejezetten az emlékév tiszteletére készíttetett a MEFS.

És végül, de nem utolsó sorban Rédli András zárta a sajtótájékoztatót, akiért hétvégén a MOM Sportban a Budapesti Grand Prix-n szurkolhatunk. András 2007-ben, 10 éve nyert Universiadét, mely eredmény nyitotta ki a kaput az Olimpiára (Kulcsár Győzőt követve) és 2009-től vált a felnőtt válogatott tagjává. Beszédében kiemelte, hogy a tanulás és a sport együtt kell, hogy erősítse egymást, egymás komplementerei, de igazán a legfőbb cél és ezért is állt a MozduljRá! kampány mellé, hogy egészséges felnőttekké váljanak a hallgatók


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS