Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) a leggyakoribb alvás alatti légzészavar, kiemelt fontosságú az alvászavarok körében. Az össznépességben gyakorisága 2-4%, és a legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti ismétlődő, részleges vagy teljes elzáródása, amelyet oxigéndeszaturáció és hirtelenébredés követ. A klinikai kép megjelenése komplex. Gyakrabban fordul elő a férfiak körében és idősebb korban. A különböző kórképekkel (kardiovaszkuláris megbetegedések, neuropszichiátriai eltérések stb.) való kapcsolata miatt egyértelműen népegészségügyi jelentőségű az időben történő felismerése.

Az Obstruktív alvási apnoe szindróma könyvben a szerzők áttekintik az alvási apnoéval kapcsolatos összes tudnivalót. Bemutatják az OSAS patofiziológiáját, szűrését, a különféle társbetegségekkel való összefüggéseit, valamint az OSAS kezelési lehetőségeit. A következőkben a Horkolás- légzéskimaradás?, az Alvási apnoe? és Az OSAS kezelése fejezetek legfontosabb megállapításait ismertetjük.

Életmód-változtatás

Az életmódbeli változtatások közül a túlsúly csökkentésének  alapvető szerepe van.

Az alkohol fogyasztás és altatók, nyugtatók nem javasolhatók, mivel növelik az apnoés epizódok frekvenciáját és időtartamát a légúti izomtónus és ébredési válasz csökkentésével.

Eszközös kezelések

Harapási rendellenesség esetén szájprotézisek segíthetnek. Ez a műfogsorhoz hasonló eszköz. Fogorvosok készítik egyénre szabottan.

A súlyos OSAS kezelése a CPAP-val történik, ami pozitív nyomású légsínterápiát jelent. Ez egy orrmaszk, amely egy kis készülék segítségével segít egyénre kalibrált nyomással bejuttatni a szoba levegőjét a légutakba. Így a légutak mintegy kisámfázódnak, kifeszülnek, a levegő a tüdőbe juthat. Megszűnik a horkolás, megfelelő lesz az oxigénellátás. Az eszköz hálózati árammal működik és a levegőt egy kisméretű kompresszor juttatja a légutakba.

A kezelés eredményeképpen csökken a vérnyomás, javul a sokszor társuló diabétesz, és könnyebben csökken a beteg testsúlya is. Kipihenten ébred, jobban koncentrál, megszűnik a nappali aluszékonysága.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának vizsgálatával kapcsolatban ismertetik a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság módszertani ajánlását  az OSAS szűréséről.

A könyvet Dr. Torzsa Péter PhD és Prof dr. Szakács Zoltán szerkesztette, a lektori munkát Prof dr Böszörményi Nagy György végezte.

A kötet jól illeszkedik a Springmed Háziorvos könyvtár eddigi könyvei – Diabetológia, Pulmonológia, Reumatológia,Hypertónia és nephrologia, Dietetika – mellé.

Reméljük, hogy a kiadvány segít választ adni az Olvasónak az OSAS szűrésével, kezelésével kapcsolatban, hiszen az OSAS gyanúját – a jellemző összes panasz, tünet, társbetegség ismeretében – elsősorban a család- vagy a gyermekorvos vetheti fel. Az OSAS végleges diagnózisa és a megfelelő terápiás stratégia kialakítása pedig az alvásdiagnosztikai központok feladata.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS