Ortodox húsvét a Bazilikában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ortodox húsvét a Bazilikában

A tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar hatodik Orientale lumen sorozatát rendezi meg 2017-ben a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából 2017. április 22-én 20 órakor olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola. Műsorukban ezúttal a Grúziából érkező Iberi Férfikar hangja is felcsendül, akik a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

A Szent Efrém Férfikar

Orientale lumen – Kelet világossága. Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangversenysorozatához, mely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. Az ortodox Húsvét alkalmából 2017. április 22-én 20 órakor olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola.

Műsorukban ezúttal a Grúziából érkező, 12 tagú Iberi Férfikar hangja is felcsendül, akik a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg. A polifónia olyan szerkezetű zenét jelent, ahol minden szólam önállóan mozog, de úgy, hogy az összhangzás harmonikus egységet ad. Az Iberi Férfikart az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánította.

Az Iberi Férfikar

A Nagyhét és a Húsvét ünnepköréből merítő hangversenyen tisztelegve ezáltal egymás gazdag és egyedi szakrális kultúrája előtt, a grúz és a magyar férfikórus együtt is muzsikál majd.

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15. születésnapját.  A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében egyaránt. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.hu
További információ: www.szentefrem.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS