Hetedhéthatár | Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

Színház

Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

A tavalyi évad 100.000 nézője Füriné Sárosi Zita sorsolta ki az idei évad 100.000 nézőjét. Idén Miszlovics János kapta a megtisztelő címet. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pedig egyéni támogatásról szóló hírrel érkezett. A 2017/2018-as évad bemutatói között találjuk Christopher Hampton romantikus színművét, a Veszedelmes viszonyokat és A muzsika hangja című musicalt is műsorra tűzik – mondta el a teátrum igazgatója vasárnap.

Rázga Miklós a PNSZ esti nagyszínházi előadása előtt beszélt arról, hogy előbemutatóként május 26-án láthatja a publikum Reginald Rose 12 dühös ember című bűnügyi játékát, szeptember 15-én pedig az önálló Pécsi Balettel koprodukcióként A makrancos hölgy című táncjáték kerül műsorra. A PNSZ operatagozata a Pannon Filharmonikusok zenekar közreműködésével viszi színre ifjabb Johann Strauss A denevér című vígoperáját december 22-én, februárban pedig Bornemisza Péter Magyar Elektra című tragédiáját állítják színpadra – tette hozzá.

A kamarabemutatókra térve közölte: Rákos Péter és Bornai Tibor mese-musicalét, A mumust, Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát, Henrik Ibsen Nóráját és Rossini Hamupipőkéjét is láthatja a publikum.

A PNSZ Kamaraszínházában idén is tartanak ősbemutatót, a Vinnai András kortárs magyar szerző A diszpécser című művét Anger Zsolt rendezésében mutatják be – jelezte. Az MTI-nek eljuttatott tájékoztatóban azt írták: ugyancsak a Kamaraszínházban mutatják be a Koldusoperát. Mint jelezték, nem a Bertolt Brecht által írt verziót, hanem annak a 18. század elején született eredetijét, John Gay színművét dolgozza fel Novák Eszter rendező.

A direktor és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az évadismertetés előtt a Csongor és Tünde előadásra érkezett publikum tagjai közül kisorsolta majd két, a jövő évadra szóló bérlettel köszöntötte a színház idei évadának százezredik fizető nézőjét. A politikus a PNSZ egyre növekvő nézőszámát hangsúlyozva arról beszélt, hogy az évadon belül egyre korábban köszöntheti a teátrum a százezredik látogatóját. A nézők a jó évadokat és az eredményes művészi munkát részvételükkel jutalmazzák – mondta, hozzátéve, hogy az öt vidéki színház közül a „legeredményesebb előrehaladást” a PNSZ érte el. Az országos tendenciákra térve felidézte, hogy a 2010-hez képest tavaly 150 százalékkal emelkedett a színházjegyet vásárlók száma Magyarországon. Egyúttal bejelentette: a teátrum idei 466 millió forintos állami támogatása mellett a PNSZ kulturális alapellátásban vállalt szerepét elismerve az államtitkárság 26,6 milliós egyéni támogatásban részesíti a társulatot.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés