Suhanj át a dugó alatt! • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Suhanj át a dugó alatt!

 

Újsághír – 2017: „Átment a teszten a repülő autó” (Index, 2017. április 21.)

Újsághír – 2117: „Átment a teszten a guruló autó”

 

Olcsó, gyors közlekedést ígér az úgynevezett „guruló autó” a városiak számára. A „Földönfutó” nevű cég legújabb projektjében egy olyan típust fejlesztettek ki, ami kerekeken gurul a földön, az úgynevezett „úttesten”. A guruló autó prototípusa még csak kétszemélyes, de már tervezik a négy-ötszemélyes változatot is, a cég reményei szerint tíz éven belül a városi taxik ötven százaléka már guruló autókból fog állni.

Szédületes jövőképet képvisel ez a találmány, hiszen több előnye is van: ez a jármű bármikor megállhat a járda mellett, nem kell leszállóhelyet keresni vele, továbbá az utasok kényelmesen megnézhetik a földszinti kirakatokat utazás közben. A legnagyobb előnye azonban a gyorsaság. Míg fent a bedugult légifolyosókon lebeg a kocsisor, addig a lent a földön szabad a pálya, a guruló autó egyszerűen átsuhan a dugó alatt. Számítások szerint egy repülő autóval két órába telik átszelni egy nagyvárost, addig guruló autóval (egy jó minőségű úthálózat esetén) mindez alig félóra.

Az autó egyetlen hátránya a földi infrastruktúra: az úgynevezett „út”, ami nem más, mint egy aszfaltcsík a házak között, amin gurul ez a XXII. századi csúcstechnika. A cég reményei szerint ez a földszinti úthálózat is pár éven belül ki fog épülni, mert ez az előfeltétele annak, hogy a guruló autó a város bármely pontjára eljuthasson.

A szombaton megtartott teszt remek eredményt hozott: a guruló autó mintegy kétszáz métert tett meg az úton. A kanyarodást egy igazi innovatív ötlettel tették lehetővé a mérnökök: a guruló autót az első kerekei elfordításával lehet irányítani.

Optimista jóslatok szerint a jármű sorozatgyártására öt éven belül sor kerül, és ezzel alapjaiban fog megváltozni a közlekedés története.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS