Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 51. világnapjára • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 51. világnapjára

A tömegtájékoztatás világnapját a II. Vatikáni Zsinat jelölte ki (Inter Mirifica,1963), és a pünkösdöt megelőző vasárnapon ünnepelik.

„Ne félj hát, mert veled vagyok!” (Iz 43,5)

 

A reményt és a bizalmat kommunikálni korunkban

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a kommunikációs eszközökhöz való hozzáférés által már nagyon sokaknak lehetősége van azonnal megosztani és szerteágazó módon elterjeszteni a híreket. Ezek a hírek lehetnek jók vagy rosszak, igazak vagy hamisak. Már hitbéli ősatyáink úgy beszéltek az emberi elméről, mint egy őrlőmalomról, amelyet nem lehet megállítani, ha a víz megindítja. Annak azonban, akire a malmot bízták, lehetősége van eldönteni, hogy búzát vagy konkolyt őröl benne. Az ember elméje mindig működésben van, nem tudja abbahagyni mindannak az „őrlését”, amit kap, de rajtunk áll a döntés, hogy milyen anyagot szállítunk neki (vö.: Johannes Cassianus, Levél Leontius igumenhez).

Szeretném, hogy ez az üzenet elérjen és bátorítson mindenkit, aki szakmai körben vagy személyes kapcsolataiban mindennap sok információt „őröl”, hogy illatos és jó kenyeret tudjon adni azoknak, akik kommunikációja gyümölcsével táplálkoznak. Arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy építő módon kommunikáljon, a mások iránti előítéletet elutasítva támogassa a találkozás kultúráját, amelynek köszönhetően az emberek megtanulhatnak tudatos bizalommal tekinteni a valóságra.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS