Novák Katalin: Ha a családok erősek, Magyarországnak van jövője • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Novák Katalin: Ha a családok erősek, Magyarországnak van jövője

A családi értékek védelme érdekében, azok képviseletében a kormánynak nemzetközi szinten is fel kell lépnie – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Családok budapesti világtalálkozóján 2017 május 25-én.

Novák Katalin és a szerző

Novák Katalin a többnapos rendezvény első napján tartott Budapesti Demográfiai Fórum 2. című konferencia résztvevőit köszöntve arról beszélt, néha ki kell állni azért is, ami a nagy többség számra természetesnek tűnik, és ki kell mondani azokat az alapvetéseket, melyek a mai értékvesztett világban háttérbe szorulnak, megkérdőjeleződnek.

Erről szól a családok világtalálkozója, és büszkék vagyunk arra, hogy Budapest adhat otthont a rendezvénynek – mondta. A résztvevőknek köszönetet mondott azért, hogy kiállnak a családi értékek mellett, hogy képviselik azt a sok millió embert, akik számára a család az „élet és a szeretet bölcsője”.

Emlékeztetett arra is: mindhárom Orbán-kormány alapvetése volt, hogy a családokat helyezte a középpontba, a családi közösségek jóléte és jól-léte érdekében.

Demény Pál demográfus előadásában ismertette két, harminc évvel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatát, amely véleménye szerint segítené a demográfiai válság megoldását. Javaslata szerint a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, és ezt magasabb összeggel kellene jutalmazni.

Emellett a nyugdíjasok arányának növekedését a szavazójoggal rendelkezők körében ellensúlyozni kellene azzal, hogy a kiskorú gyerekeket nevelők a gyerekeik nevében szavazhassanak – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy nem feltétlenül elegendő az anyagi támogatás a születésszám növeléséhez, egyfajta „spirituális, kulturális” változásra is szükség van ehhez.

Elzbieta Rafalska lengyel szociális és családügyi miniszter felszólalásában országa helyzetét ismertetve elmondta: a népességfogyás és az elöregedés számukra is jelentős probléma, az előrejelzések szerint 2050-re 4,5 millióval csökkenhet Lengyelország lélekszáma. A probléma megoldásához a gyermekvállalást támogató intézkedésekre, egyúttal a szegénység visszaszorítására van szükség – vélekedett. Hozzátette: a lengyel kormány új családtámogató programja keretében hatmilliárd euró értékben 3,5 millió családnak nyújt segítséget, és azt várja, hogy ennek hatására a következő tíz évben 278 ezerrel több gyermek születik.

A közép-európai családpolitikákat bemutatva a lengyel tárcavezető a jellemző intézkedések között említette a családtámogatásra fordított összegek növelését, a bölcsődei és óvodai ellátás biztosítását minél több gyermeknek, a szülők munkaerőpiacra való visszatérésének segítését, a rugalmas munkaidő biztosítását számukra, valamint a nagycsaládok támogatását.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt hangoztatta, a család ma nincs válságban, és a magyar társadalom egyre inkább család-, és gyermekbarát.

Arról beszélt, hogy a család az ember legtermészetesebb belső igénye, és a probléma akkor jelentkezik, ha ezt elfelejti, vagy a világ ezt elfeledteti vele.

A 30 éve alapított, 70 ezer tagot számláló civil szervezet vezetője azt mondta, ők azt vallják, hogy az élet legnagyobb ajándéka a gyermek születése, az, hogy igent mondanak az életre, és szeretnék a nagycsaládos életmódot hitelesen megmutatni másoknak is.

Felidézte a kormány családokért tett intézkedéseit, és azt mondta, azok pozitív üzenetet, kiszámíthatóságot, biztonságot adnak a családok számára.

Nyári Zita

Május 27-én került sor Besco Obradovic, a Dveri Párt elnökének (Szerbia) – aki parlamenti képviselő is – előadására, aki elmondta: azért alakítottak pártot, hogy a családok helyzetén javítsanak.

Az előadása előtt módom volt beszélgetni Nyári Zitával, a párt egyik aktivistájával, aki ismertette számomra a 3,34%-kal a parlamentbe került párt 10 pontját, amelyet a családok jobb helyzetbe hozásáért dolgoztak ki. A konferenciával kapcsolatban elismerését fejezte ki, megemlítette: számukra példaértékű a Fidesz családpolitikája.

A konferencián módom volt a konferencia szervezőbizottságának elnökével, Novák Katalin államtitkárral konzultációt folytatni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS