Hetedhéthatár | Kialvatlanok a pécsiek

Népszerű tudomány

Kialvatlanok a pécsiek

2017. május közepén Pécsett felmérés készült, ami a helyiek alvási szokásait vizsgálta. A Matracman Alvásblog által elvégzett adatfelvétel során 1549 személy válaszolt a kérdőívre, amely bár nem reprezentatív, mégis irányadó, hiszen minden századik pécsi lakos kitöltötte.

A kapott eredmények nem térnek el az országos átlagtól, így a pécsiekről is elmondhatjuk, hogy kialvatlanok – hiszen többségük már a reggeli ébredés után is fáradt. Az egyik legbiztosabb oka a kialvatlanságnak, hogy az emberek egyszerűen nem töltenek elég időt pihenéssel. A megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy csak 5 órát vagy kevesebbet alszik, míg majdnem 30 százalék volt, aki csak hat órát tölt alvással. Az 5 órát alvók biztosan állandóan fáradtak, hiszen ennyi alvás csak az emberek néhány százalékánál elegendő arra, hogy kipihenjék magukat. Az átlagos felnőtt alvásigénye 6 és 9 óra között mozog – és a 6 órát alvók könnyen átcsúszhatnak a krónikusan fáradtak közé, ha néha kicsit kevesebbet alszanak.

A túl kevés alvással nem csak az a baj, hogy fáradtnak érezzük magunkat, hanem az is, hogy csökken a teljesítőképességünk és ingerlékenyebbé is válunk. Nem csak szellemileg lassulunk le, de a reflexeink is veszítenek gyorsaságukból. Így nem csak arra számíthatunk, hogy a tanulás nehezebben fog menni, de arra is, hogy például vezetés közben sokkal veszélyesebbek leszünk – nem csak magunkra, hanem a környezetünkre nézve is. A francia autópályakezelő adatai szerint például minden harmadik baleset a fáradtsághoz köthető.

A fáradt emberek sokkal könnyebben dühbe gurulnak, gyorsabban veszítik el a türlemüket, így társas kapcsolataink is csorbát szenvedhetnek. Ki tudja, talán a Dennis a komiszban Wilson bácsi nem is zsörtölődő öregembernek született, hanem csak fáradt volt?

Azt a feltevést, hogy a kevés alvás az oka annak, hogy a pécsiek már reggel fáradtak, jól igazolja, ha külön-külön is megvizsgáljuk, hogy a különböző alvásidők mellé mekkora elégedettség társul. Jól látszik, hogy az öt órát vagy kevesebbet alvók mindössze alig több, mint 20 százaléka elégedett, míg például a 8 órát alvással töltők között 60 százalék fölött van az elégedettség. Tehát a normális időt pihenésre szánók majdnem háromszor olyan elégedettek.

A további okok között ugyanúgy ott találhatjuk a túlzott stresszt vagy a nem megfelelő fekhelyválasztást is. A pécsiek majdnem negyede nyilatkozta, hogy éjszaka rengeteget forgolódik – és ez a szám akár sokkal magasabb is lehet, hiszen nem mindenki tudja magáról, hogy az este egy részét azzal tölti, hogy állandóan a másik oldalára fordul.

A mindennapi stresszt és idegeskedést nehéz elkerülni, ráadásul a magyar társadalomba erősen beivódott, hogy a kemény matrac a legegészségesebb a gerincnek, amit teljes tévút, hiszen a túl kemény fekhelyen gerincünk nem tud ellazulni, mert nincs ami alátámassza, hiszen kiálló részeink – például oldaltfekvésnél a váll és a csípő – nem tudnak benyomódni a matracba, így pedig gerincünk egész éjjel nem kap normális alátámasztást, sőt gyakorlatilag hidat képezve lóg a levegőben. Ezt a hatást csak fokozza, hogy minden tizedik pécsi lakos kihúzható kanapén alszik, ami inkább ülőalkalmatosságnak lett kitalálva, mint állandó alvásra.

Sajnos az évek alatt felvett rossz szokásaink sem segítenek, hogy alvásunk minősége jobb legyen. Majdnem minden második válaszadó tölti például az alvás előtti utolsó 30-60 percet tévénézéssel, ami nem csak azért rossz, mert nem engedi, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, de a tévé képernyőjéből érkező kék fény visszaveti melatonin termelésünket is – azt a jelet kapja ugyanis agyunk, hogy még nem kell aludnunk, hiszen világosság van. A telefonjukkal, laptopjukkal foglalatoskodókkal együtt több, mint 80 százalék valamilyen elektronikus eszközzel foglalatoskodik lefekvés előtt.

Egy kis odafigyeléssel rengeteget tudnánk javítani alvásunk minőségén és sokkal kipihentebbek lehetnénk. Az eredményekből azonban sajnos az látszik, hogy bár már egyre elterjedtebb az egészségtudatos életmód, mégsincs benne a köztudatban, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett az alvás az egészségünk harmadik alappillére.

Ha az alábbi tanácsokat mindenki megfogadja, akkor könnyedén javíthat az alvás minőségén:

  • Aludj egy órával többet! Ez a legolcsóbb módja, hogy egészséges maradj.
  • Az esti tévézés helyett olvass vagy hallgass inkább nyugodt zenét. Így sokkal könnyebben levezetheted a nap közben felgyülemlett stresszt.
  • Sötétítsd be a szobádat. A fény üti az alvást, hiszen csökkenti a melatonin termelést.
  • Legyen rendszer a mindennapjaidban. Próbálj mindig nagyjából ugyanakkor lefeküdni és felkelni.
  • Ne egyél nehéz ételeket közvetlenül lefekvés előtt.
  • Kerüld az alkoholos italok fogyasztását.
  • Ne igyál kávét és serkentő hatású italokat délután négy óra után.

 

 

Forrás: Matracman Alvásblog

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Kialvatlanok a pécsiek”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés