Hetedhéthatár | Német búcsút tartanak Máriakéménden

Napi aktuál

Német búcsút tartanak Máriakéménden

A szervezők szeretnék visszahozni a híres-neves máriakéméndi búcsúk hangulatát. Június 11-én, vasárnap egy nagyszabású programot szervez a Mecsek Egyesület a máriakéméndi kegytemplomnál. Az utóbbi években már csak misét tartottak, emiatt szeretnék visszahozni a híres-neves máriakéméndi búcsúk hangulatát, hiszen a megyében míg Máriagyűdöt mindenki ismeri, ez a hely alig kap figyelmet. Sajnos a műemlék épületek nagyon elhanyagolódtak, emiatt az egyesület és a helyi lakosok próbálnak tenni azért, hogy a rossz állapotú épületek (templom, paplak) elfogadható állapotba kerüljenek. A környékbeli vallási emlékhelyeket (keresztek, kápolnák, képoszlopok) már mind rendbe hozták nagyrészt önerőből és adományokból, de a templom és a plébánia épületek renoválása sok milliós tétel lenne, ebben az egyháztól remélnek mielőbbi segítséget.

Június 11-én, délután két órától este hét óráig kirakodó árusok (zarándok galéria, kegytárgyas, mézeskalácsos és gyertyaárus, könyv- és képeslapárus, házi szappanos, gyöngyből készült termékek) kínálják helyi készítésű portékáikat, továbbá  vendéglátó standok látják el étellel és itallal a búcsúba érkezőket.

Délután háromkor kezdődik a szentmise, melyet Rozner Zsolt plébános celebrál Horváth Sándor plébános közreműködésével. A misén a teveli és kisdorogi énekkar énekel. A szentmise után litánia lesz.

A szertartás után a kegytemplom udvarán, a szabadtéri színpadon fellép Csajághy György tárogatóművész, történész, zenetanár, aki magyar történelmi dallamokat játszik, a véméndi német énekkar és zenekar, a szederkényi Intermelody Énekegyüttes, a liptódi német énekkar, a kisnyárádi német énekkar, a geresdlaki német énekkar és a szebényi magyar asszonykórus.

 

Kiegészítő program

 

Magyarsarlósról gyalogos zarándoktúra indul a máriakéméndi búcsúra. Útvonal: Magyarsarlósi elágazás (8.45 óra), pincék, rét, templom, Magyarsarlós, Mária-kert (9.30 óra) – Hásságyi-halastó (10.30 óra) – Hásságy, templom (11.30 óra) – Máriakéménd, (buszmegálló 14.00 óra) – Nagyboldogasszony kegytemplom. Táv: 16 km. Szintemelkedés: 181 m.

Találkozás: 8.45-kor a Magyarsarlósi elágazásnál. Pécsről a Távolsági Autóbusz Állomás 10-es kocsiállásáról 8.25-kor indul a busz.

Máriakéméndről a buszmegállótól (Önkormányzat, Kultúrház) 14.00 órakor indul a kegytemplomhoz a népviseletbe öltözött zarándokmenet, melyhez hozzákapcsolódnak a Mária úton érkezők, valamint útközben Máriakéménd főutcáján (Rákóczi út) a helyi lakosok.

Közlekedési lehetőségek: Máriakéméndről 13.57-kor indul a busz a kegytemplomhoz. Pécsről 13.15-kor indul autóbusz a Távolsági Autóbusz-pályaudvar 11-es kocsiállásáról, mely a Máriakéméndi kegytemplomhoz 13.59-kor érkezik. A kegytemplomtól vissza Máriakéméndre és Pécsre 15.55 és 18.50-kor indul a busz, mely Pécsre 16.43 és 19.31-kor érkezik.

Felekezeti hovatartozás nélkül mindenkit szeretettel vár a Mecsek Egyesület, a Római Katolikus Egyház és a Máriakéméndi Német Önkormányzat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Német búcsút tartanak Máriakéménden”


  1. Gratulálok a rendezvényhez.Megkaphatnám az árusok elérhetőségét? Köszönettel: Kovácsné Füri Margit Karitász csopvez.Tolna

    Hozzászóló: Kovácsné Füri Margit | 2017. július 21., 10:46

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés