A digitalizáció a vállalatok jövőbeli modelljét érintő kérdés • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A digitalizáció a vállalatok jövőbeli modelljét érintő kérdés

A digitalizáció kevésbé technológiai, mint inkább a vállalatok jövőbeli üzleti modelljét érintő kérdés – így lehet összefoglalni Klaus Helmrich Siemens elnökségi tag előadását a Német Magyar Kereskedelmi Kamara a DUIHK június 1-én a budapesti Music Centerben tartott telt házas rendezvényén.

Klaus Helmrich a müncheni Siemens AG elnökségében Európáért és Afrikáért felel, egy időben globális szinten a „Digital Factory” és a „Process Industries és Drives” divíziókért is. A Siemens világszerte körülbelül 350.000 alkalmazottat foglalkoztat és 79,6 milliárd eurós árbevételt ért el a 2016-os üzleti évben.

A német menedzser előadása a DUIHK „Digitális transzformáció” témában szervezett rendezvényén izgalmas bepillantást nyújtott a globális gazdaság jövőjébe – a gyártók és szolgáltatók, valamint egyaránt a vevők és felhasználók szemszögéből. A gyártók és vevők közti kapcsolat egyik fő eleme a növekvő individualizálás lesz – és ezzel egyben a kettő közötti növekvő kötődés. Klaus Helmrich szerint természetesen a szolgáltatók fő kompetenciája marad továbbra is az üzleti tevékenységük alapja, de teljesen új alkalmazási területek és ezáltal teljesen új üzleti lehetőségek is fognak adódni az eddig elképzelhetetlen adatmennyiségek kiértékelése, valamint az állandó „hozzáférhetőség” kapcsán.

Másrészt a Siemens-menedzser szerint a gyártás oldalán a termékek és a gyártási folyamatok virtuális tervezésének köszönhetően a költségek és az átfutási idők nagyarányú csökkentése, továbbá a termékek egyre erősebb vevő specifikus individualizálása válik lehetségessé.

Klaus Helmrich szerint az egyre fogyó papír alapú újságokat felváltja az online és ez szerinte nem probléma.

Jelen sorok írója és még sokan mások nem így látják. Hosszú, terjedelmes anyagokat még az emberek szívesebben olvasnak papír alapon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS