Mától nincs roamingdíj az EU-ban! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Mától nincs roamingdíj az EU-ban!

Az elmúlt 10 év során az Európai Unió fokozatosan elkezdte előírni a mobilszolgáltatók számára, hogy a fogyasztók érdekében jelentősen csökkentsék a barangolási díjakat. Aki rendszeresen utazik más uniós országokba már tapasztalta, hogy a barangolás költsége az elmúlt évtizedben számottevően csökkent.

2007 óta az EU átlagosan 92%-kal csökkentette a külföldi hívásokért és SMS-ekért felszámított kiskereskedelmi barangolási díjakat. Az adatroaming esetenként már 96%-kal olcsóbb, mint 2012-ben, amikor életbe léptek az adatforgalom kiskereskedelmi díjszabására vonatkozó első uniós korlátozások. 2008–2015 között az adatbarangolás volumene több mint százszorosára nőtt.

2017. június 15-étől, amennyiben az európai polgárok egy másik uniós országba utaznak, megszűnnek azok a barangolási díjak, amelyeket továbbra is fizetni kellett a szolgáltatónak. Alapesetben valamennyi, barangolási szolgáltatásokat magában foglaló létező vagy új szerződés belföldi díjszabás szerinti barangolást magában foglaló szerződésre módosul. Az új uniós szabályok az adatszolgáltatásokra, a hívásokra és az SMS-küldésre is vonatkoznak. A többletdíj nélküli barangolást azok az uniós lakosok vehetik igénybe, akik ellátogatnak az EU más országaiba – azok ellenben nem, akik életvitelszerűen tartózkodnak egy másik EU-tagállamban. A 2017. június 15-én életbe lépő új szabállyal tehát megszűnik a felárazási rendszer, és elkezdődik az a korszak, amikor az európai polgárok EU-szerte a saját országuk belföldi feltételei szerint mobilozhatnak. Az innen letölthető dokumentum részletesen bemutatja az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

 

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, továbbá – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, valamint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a következő nyilatkozatot adták ki:

„Az Európai Unió lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, és megkönnyítse mindennapjaikat. A roamingdíjak megszüntetése tehát valódi európai sikertörténet.

Mostantól az EU-n belül utazók ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatnak, küldhetnek SMS-eket és csatlakozhatnak az internetre mobileszközeikkel, mint belföldön. Az EU a barangolási díjak megszüntetését legnagyobb sikerei között, egyszersmind olyan eredményként könyvelheti el, amely mindenki számára nyilvánvaló.

A piac sokáig nem működött megfelelően ezen a téren, és az utóbbi tíz évben intézményeink keményen dolgoztak azon, hogy orvosolják a helyzetet. Az európaiak eddig csak csínján merték használni mobiltelefonjukat, amint átlépték az EU valamelyik belső határát, legyen szó nyaralásról, munkáról, tanulmányokról vagy csak egy rövid kiruccanásról, hazatérve pedig rettegve várták telefonszámlájukat a magas roamingdíjak miatt. De mindez már a múlté. Holnaptól az EU-n belül tett utazásaink során ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatunk és internetezhetünk, mint odahaza.

Mindez hosszú előkészítés után, sokak munkája nyomán valósulhatott meg. A szoros együttműködésnek köszönhetően az Európai Uniónak sikerült olyan pozitív eredményt elérnie, amely kézzelfogható előnyökkel jár polgárai számára. Büszkék vagyunk, hogy az EU véget vetett a túlzóan magas barangolási díjaknak, és egyben hálásak azoknak, akik elszántan szembenéztek valamennyi kihívással és harcoltak e cél érdekében. 

Ugyanakkor sikerült kiegyensúlyozott helyzetet teremteni a tekintetben is, hogy a belföldi mobilszolgáltatási díjcsomagok a roamingdíjak megszüntetése ellenére versenyképesek és vonzók maradjanak. A mobilszolgáltatóknak két évük volt arra, hogy felkészüljenek a barangolási díjak felszámolására. Bízunk benne, hogy megragadják az új szabályokban rejlő azon lehetőségeket, amelyek az ügyfeleik számára kínálkoznak.

A roamingdíjak megszüntetése az EU digitális egységes piacának alapját jelenti, egyben egy újabb lépést az egységes, fenntartható, mindenki számára hozzáférhető európai digitális társadalom kialakítása felé vezető úton.”

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS