Hetedhéthatár | Mától nincs roamingdíj az EU-ban!

Napi aktuál

Mától nincs roamingdíj az EU-ban!

Az elmúlt 10 év során az Európai Unió fokozatosan elkezdte előírni a mobilszolgáltatók számára, hogy a fogyasztók érdekében jelentősen csökkentsék a barangolási díjakat. Aki rendszeresen utazik más uniós országokba már tapasztalta, hogy a barangolás költsége az elmúlt évtizedben számottevően csökkent.

2007 óta az EU átlagosan 92%-kal csökkentette a külföldi hívásokért és SMS-ekért felszámított kiskereskedelmi barangolási díjakat. Az adatroaming esetenként már 96%-kal olcsóbb, mint 2012-ben, amikor életbe léptek az adatforgalom kiskereskedelmi díjszabására vonatkozó első uniós korlátozások. 2008–2015 között az adatbarangolás volumene több mint százszorosára nőtt.

2017. június 15-étől, amennyiben az európai polgárok egy másik uniós országba utaznak, megszűnnek azok a barangolási díjak, amelyeket továbbra is fizetni kellett a szolgáltatónak. Alapesetben valamennyi, barangolási szolgáltatásokat magában foglaló létező vagy új szerződés belföldi díjszabás szerinti barangolást magában foglaló szerződésre módosul. Az új uniós szabályok az adatszolgáltatásokra, a hívásokra és az SMS-küldésre is vonatkoznak. A többletdíj nélküli barangolást azok az uniós lakosok vehetik igénybe, akik ellátogatnak az EU más országaiba – azok ellenben nem, akik életvitelszerűen tartózkodnak egy másik EU-tagállamban. A 2017. június 15-én életbe lépő új szabállyal tehát megszűnik a felárazási rendszer, és elkezdődik az a korszak, amikor az európai polgárok EU-szerte a saját országuk belföldi feltételei szerint mobilozhatnak. Az innen letölthető dokumentum részletesen bemutatja az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

 

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, továbbá – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, valamint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a következő nyilatkozatot adták ki:

„Az Európai Unió lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, és megkönnyítse mindennapjaikat. A roamingdíjak megszüntetése tehát valódi európai sikertörténet.

Mostantól az EU-n belül utazók ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatnak, küldhetnek SMS-eket és csatlakozhatnak az internetre mobileszközeikkel, mint belföldön. Az EU a barangolási díjak megszüntetését legnagyobb sikerei között, egyszersmind olyan eredményként könyvelheti el, amely mindenki számára nyilvánvaló.

A piac sokáig nem működött megfelelően ezen a téren, és az utóbbi tíz évben intézményeink keményen dolgoztak azon, hogy orvosolják a helyzetet. Az európaiak eddig csak csínján merték használni mobiltelefonjukat, amint átlépték az EU valamelyik belső határát, legyen szó nyaralásról, munkáról, tanulmányokról vagy csak egy rövid kiruccanásról, hazatérve pedig rettegve várták telefonszámlájukat a magas roamingdíjak miatt. De mindez már a múlté. Holnaptól az EU-n belül tett utazásaink során ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatunk és internetezhetünk, mint odahaza.

Mindez hosszú előkészítés után, sokak munkája nyomán valósulhatott meg. A szoros együttműködésnek köszönhetően az Európai Uniónak sikerült olyan pozitív eredményt elérnie, amely kézzelfogható előnyökkel jár polgárai számára. Büszkék vagyunk, hogy az EU véget vetett a túlzóan magas barangolási díjaknak, és egyben hálásak azoknak, akik elszántan szembenéztek valamennyi kihívással és harcoltak e cél érdekében. 

Ugyanakkor sikerült kiegyensúlyozott helyzetet teremteni a tekintetben is, hogy a belföldi mobilszolgáltatási díjcsomagok a roamingdíjak megszüntetése ellenére versenyképesek és vonzók maradjanak. A mobilszolgáltatóknak két évük volt arra, hogy felkészüljenek a barangolási díjak felszámolására. Bízunk benne, hogy megragadják az új szabályokban rejlő azon lehetőségeket, amelyek az ügyfeleik számára kínálkoznak.

A roamingdíjak megszüntetése az EU digitális egységes piacának alapját jelenti, egyben egy újabb lépést az egységes, fenntartható, mindenki számára hozzáférhető európai digitális társadalom kialakítása felé vezető úton.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Mától nincs roamingdíj az EU-ban!”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés