Magyar közgazdászok utaztak Mexikóba a Közgazdász Világkongresszusra • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Magyar közgazdászok utaztak Mexikóba a Közgazdász Világkongresszusra

Növekedés és fenntarthatóság Kelet–Közép-Európában – ezzel a címmel szervez önálló szekciót a június 19. és 23. között Mexikóvárosban megrendezendő, XVIII. Közgazdász Világkongresszuson a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

A Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA) háromévente megrendezendő konferenciáján olyan neves közgazdászok tartanak előadásokat, mint például a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, az ugyancsak Nobel-díjas Roger Myerson, a szintén Nobel díjas George Akerlof, vagy éppen Dani Rodrik.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2017 januárjában írt ki kétfordulós tanulmánypályázatot Növekedés és fenntarthatóság Kelet–Közép-Európában címmel, azzal a céllal, hogy a legjobb dolgozatok készítői egy önálló szekció keretében adhassák elő gondolataikat a mexikói Közgazdász Világkongresszuson. Az MKT elnöksége által felkért zsűri értékelése és az IEA Világkongresszusa szervezőbizottságának döntése alapján a Magyar Közgazdasági Társaságot Losoncz Miklós, a BME kutatóprofesszora (előadásának címe: The sources of sustainable economic growth in the CEE region: the role of market integration), Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, az MKT alelnöke, a társaság Versenyképességi Szakosztályának elnöke (előadásának címe: Crisis management and economic recovery in Hungary), valamint Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet-Európa üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke és Nick Gábor András, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos segédmunkatársa (előadásuk címe: Innovation: The key to Growth and Sustainability in Hungary) képviseli előadással a rendezvényen. A szekció levezető elnöke Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság nemrégiben megválasztott elnöke, a Monetáris Tanács tagja lesz. Az előadások alapját képező tanulmányokat a Közgazdasági Szemle egy tematikus számában megjelenteti.

A Nemzetközi Közgazdasági Társaságot (International Economic Association – IEA) 1950-ben alapították, és számos nemzeti közgazdasági társaságot tudhat a tagjai sorában. Az IEA elnökei korábban olyan neves – nem egyszer Nobel-díjas – közgazdászok voltak, mint Amartya Sen, Robert Merton Solow, George Akerlof vagy éppen Joseph Stiglitz. 2002-től három éven át – az első európai közgazdászként – Kornai János töltötte be az IEA elnöki tisztét. A nemzetközi szervezet legrangosabb rendezvénye a háromévente megrendezendő Közgazdász Világkongresszus, amelynek idén június 19. és 23. között Mexikóváros ad otthont. A Nemzetközi Közgazdasági Társaságnak a magyar közgazdász szakma legnagyobb szakmai szervezete, az idén 123 éves Magyar Közgazdasági Társaság is a tagja, sőt: 1974-ben Budapest volt a helyszíne és az MKT volt a házigazdája az IEA IV. Közgazdász Világkongresszusának. Az esemény rangját mutatja, hogy a Magyar Posta annak idején emlékbélyeget is kibocsátott ez alkalomból.

A XVIII. Közgazdász Világkongresszuson az MKT elnöke egy meghívást is átad az IEA megválasztott elnökének, Kaushik Basu úrnak, a Világbank korábbi alelnökének és vezető közgazdászának az MKT 55. Közgazdász-vándorgyűlésére, amelynek szeptember 7. és 9. között Eger ad majd otthont.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS