A portréfestő Sikó Miklós • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A portréfestő Sikó Miklós

Pécsett a Vasutas Művelődési Házban egy rendhagyó festménykiállítás megnyitásának lehettünk szemtanúi. Az ezelőtt 200 évvel született Sikó Miklós művészetének egy kis töredékét volt szerencsénk megtekinteni. Az erdélyi festőművész nemesi családból származott és szülei már kisgyermek korában katonai pályára szánták. Ámde a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban majd a Nagyszebenben végzett jogi tanulmányait 1838-ban Barabás Miklós hatására festészetre cserélte. A forradalom idején mégsem kerülheti el a „katonai pályát”, beáll honvédnak, majd fogságba esik, így a császári hadseregbe is besorozzák.

A megnyitó közönsége

Festői karrierjét 1851-ben Münchenben folytatja Barabás Miklós tanítványaként. Majd visszatér szülőföldjére, ahol Vastagh György kiváló arcképfestővel dolgozik együtt. Több kolozsvári és erdélyi nemesi család tagjait örökíti meg festményein. Az 1870-es években a fényképezés kiszorítja a festészetet, így egyre kevesebb megrendelést kap.

A művészettörténészek mintegy 400 festményéről tudnak. Ezek felerészben eltűntek a történelem süllyesztőjében, a többiek erdélyi múzeumok és magángyűjtemények tulajdonában vannak. A kiállítás megálmodója, Sikó Ágnes ezzel a kiállítással lerótta kegyeletét a néhai dédnagypapa emléke előtt.

A Pécsett kiállított fotó-reprodukciók nagyobb része arckép (van benne 5 miniatűr is), valamint pár látkép Kolozsvárról, szeretett városáról.

Ajánlom a pécsi közönségnek, hogy töltsenek pár percet a több mint egy évszázados portrék, festmények között. A kiállítás szeptember 18-ig tart nyitva.

A művész alkotásaiból Galéria rovatunkban tettünk közzé válogatást.

 

Dr. Sikó Ágnes

Máté Ernő unitárius lelkész

Bundy János

Nagy Gabriella, Péter Ágnes, Schultz Ágnes, Takács Viktória


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS