Szabó László: Az amerikai multinacionális vállalatoknál eltöltött évek alatt megismerhettem az amerikai gondolkodásmódot • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szabó László: Az amerikai multinacionális vállalatoknál eltöltött évek alatt megismerhettem az amerikai gondolkodásmódot

Dr. Szabó Lászlóval, Magyarország washingtoni nagykövetével beszélgettem kinevezése alkalmából.

Ön az üzleti szektorból érkezett a minisztériumba. Ez előnnyel, vagy hátránnyal járt a karrierdiplomatákhoz viszonyítva?

Szarvas István és Dr. Szabó László

Egyértelműen előnyt jelent mindaz a tapasztalat, amelyet a nemzetközi üzleti életben eltöltött több mint húsz év alatt szereztem. Számos országban, jelentős multinacionális vállalatoknál dolgoztam, különböző vezető beosztásokban. Partnereinken azt látom, örömmel tapasztalják, hogy belülről értem az üzleti élet logikáját és véleményem szerint ez a gyakorlatias tudás nagyon hatékonyan kamatoztatható a gazdaság-diplomáciában. Különösen egy olyan környezetben, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium és annak üzletfejlesztési háttérintézményei, ahol a külgazdasági fókusz erősítése az egyik legfontosabb külpolitikai cél.

Az orvosi diplomáját ebben az állásban tudja kamatoztatni?

Többször kérdezték már tőlem, hogy orvosi végzettségem segíti-e a diplomáciai munkámat és Önnek is az egészségiparban szerzett tapasztalataimat tudom kiemelni. Az innováció, a gyógyszer- és egészségipar fejlesztése mindig is fontos szelete volt a gazdaságpolitikai céloknak, nemzetgazdasági prioritásnak. Nincs ez másként ma sem, sőt bizton állíthatjuk: az innováció kulcskérdés a jövő szempontjából, a gyógyszerek és gyógyászati termékek kereskedelme pedig – az autóipar mellett – a rekord értékű magyar kivitel növekedésében továbbra is jelentős tényező. Az egészségipar kiemelt szektor a modernebb ipari termelés-szerkezet kialakítása, a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás tekintetében is.

Köztudottak kitűnő amerikai kapcsolatai, hogyan kívánja ezeket gyümölcsöztetni új beosztásában?

Az Egyesült Államokban, illetve amerikai multinacionális vállalatnál eltöltött évek során megismerhettem az amerikai gondolkodásmódot, így könnyebben megtaláljuk egymással a kapcsolódási pontokat. Azt gondolom, hogy ez az élettapasztalat segítséget nyújt majd a kapuk kinyitásában nem csak társadalmi, kulturális és gazdasági téren, hanem a politikai kapcsolatépítésben is.

Találkoztunk a Royal szállóban Trump amerikai elnök megválasztásakor. Gondolta akkor, hogy később az ő kezébe adja nagyköveti kinevezését?

Természetesen nem gondoltam, hiszen maga a felkérés is erre a pozícióra váratlanul ért. Mégis talán nem ördögtől való, ha azt mondom, hogy a kinevezésemnek hasonló logikája van: a magyar külgazdasági érdekeket egy üzletember képviselje Washingtonban, amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke is egy üzletember.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti Fóruma előtt volt alkalmam néhány szót váltanom a miniszterhelyettessel, a kijelölt nagykövettel.

Miniszterhelyettes Úr! Sok sikert kívánok új beosztásához! Kérem adja át üdvözletemet Donald John Trump elnök Úrnak az Amerikai Egyesült Államok elnökének!

Köszönöm. Ha találkozok vele átadom.

Dr. Szabó László 1965-ben született  Debrecenben. 1990-ben szerzett orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Orvos látogató. Debrecenben. Majd marketing és termékmenedzser Budapesten. Ezután külföldi vezető beosztások következnek: Wales, Egyesült Királyság, Bécs, USA majd a TEVA budapesti Vezérigazgatói székéből kerül  a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS