Hetedhéthatár | Pécsi Íróprogram: segítenek a korábbi rezidensek

Kultúra, művészet

Pécsi Íróprogram: segítenek a korábbi rezidensek

A 10. évfolyamába lépett Pécsi Íróprogram 2007 óta 74 külföldi írót látott vendégül. A pécsi tartózkodásuk nyomán létrejött írásaik 2010-ben a 22xPécs, idén a 31xPécs című antológiában láttak napvilágot – de a város egész regényt is ihletett már, Thierry Loisel Pécsi látogatás című műve formájában.

Nathan Filer

Eda Kriseová

Természetesen a Pécsi Íróprogram nem képzelhető el anyagi háttér nélkül: a pécsi önkormányzat mindig is támogatta a programot, ám jelenlegi nehézségei miatt idén egyelőre nem tudta folyósítani a szerződésben vállalt összeg folyósítását.

Ahhoz, hogy ne kelljen felfüggeszteni az írók fogadását, két korábbi vendégíró sietett a szervezők segítségére némi adománnyal.

Eda Kriseová cseh író, aki áprilisban töltött egy hónapot Pécsett, ösztöndíjának felét ajánlotta fel az egyik, utána következő vendégnek. Később Nathan Filer angol szerző, amikor hírét vette a Pécsi Íróprogram nehézségeinek, szintén azonnal lépett: annyi pénzt utalt át, amiből egy, az év második felében Pécsre érkező író ösztöndíját lehet fedezni.

A Pécsi Íróprogram vezetői, Kulcsár Enikő és Méhes Károly örömét és meghatottságát fejezte ki korábbi rezidensei felé, egyben büszkék arra, hogy Pécs és az íróprogram olyasmit jelent fontos európai írók számára, amit tovább kell vinni.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Pécsi Íróprogram: segítenek a korábbi rezidensek”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés