Hetedhéthatár | Pécsi Galéria 40

Kultúra, művészet

Pécsi Galéria 40

Az idén negyven éves Pécsi Galéria 2017. augusztus 31-én nyíló jubileumi kiállítása alkalmából egy hallatlanul izgalmas intézménytörténet bemutatására tesznek kísérletet a szervezők: több intézménytörténeti korszak és a Pécsi Galéria történeti kutatásának egy sajátos metszetét kívánják bemutatni.

A galéria 1977-es alapítása óta négy igazán fontos helyszínen zajlottak Pécsett kiállítások: Színház tér (1977–81), Széchenyi tér (1979–), Kisgaléria (1985–2011), m21 Galéria (2010–) illetve számos külföldi kiállítás is megvalósult a galéria szervezésében. A negyven év során csaknem ezer kiállítási és ahhoz kapcsolódó program nemcsak kultúrtörténeti szempontból izgalmas. A Kádár-kori intézményalapítás, majd a rendszerváltást követő kiállítástörténet mentén valójában egy nagyon sajátos művészeti attitűd, az egyes történeti korszakok szakmai közösségének “művészetfogalma” is bemutatható. Ez a művészetfogalom jól megmutatkozik az intézmény egyes vezetői korszakaiban is, ahogyan Pinczehelyi Sándor, majd Gamus Árpád, s Komor István más-más szempontok és intézménypolitikai körülmények közt hoztak létre szakmai programokat. A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén Doboviczki Attila PhD vezetésével két féléve elindult egy szisztematikus kutatási program, amelyben a hallgatók a galéria negyvenévnyi hagyatékát igyekeznek kutatószemináriumok keretében rendszerezni. A többszáz különböző katalógus, kiskiadvány, meghívó, plakát mellett a kiállítások fotódokumentációit igyekeznek első körben leltárszerűen feldolgozni. Emellett a kiállítások szervezésével kapcsolatos korabeli dokumentációk – levelezések, műtárgykísérők, reprodukciók, katalógustervek, egyéb hivatalos iratok – a kiállításszervezés olyan rétegeibe nyújtanak bepillantást, melyek a hetvenes-nyolcvanas évek korabeli művészetpolitikai viszonyait is megjelenítik. Mindezt kiegészítik a galéria hagyatékába tartozó műtárgyak: a Pécsi Grafikai Műhely gyűjteménye, illetve a galéria nemzetközi plakátgyűjteménye.

 

 

A kiállítás bemutatja a kutatás aktuális fázisát, az eddig feltárt anyagokkal rendszerezve.

 

A kiállítás három nagyobb blokkot foglal magába:

  • Dokumentációs blokk: katalógusok, fotódokumentációk, meghívók, plakátok kronologikus elrendezésben eredeti és digitalizált formában.
  • Kiállítási blokk: válogatás a Pécsi Grafikai Műhely, illetve a galéria nemzetközi plakátgyűjteményének anyagából.
  • Muzealizált blokk: az intézménytörténetből egy jellemző kiállítás fókuszált bemutatása – a Természet ‘83, ‘85 című nemzetközi kiállítás korabeli katalógustervei, műtárgyreprodukciói, levelezések, illetve mai interjúk, visszaemlékezések formájában.

A kiállítás kurátora Doboviczki Tamás Attila, médiakutató.

Kiállításmegnyitó: augusztus 31. 17.00
A kiállítás október 8-ig tekinthető meg.

Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Pécsi Galéria 40”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés