Túrák a Pireneusokban 6. Aragónia – történelem és természet • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Túrák a Pireneusokban 6. Aragónia – történelem és természet

Loarre várkastélya

Navarrából kelet felé haladunk tovább, Aragónia területére, ahol megtekintünk egy várkastélyt, felkeressük a történelmi Huesca városát, majd egy gyalogtúrára indulunk a Monte Perdido Nemzeti Parkba.

Loarre várkastélya a Pireneusok déli előterében áll, immáron közel ezer esztendő óta. Az erődítményt a keresztény és mohamedán területek határán emelték a 11. században. Bővítések, átépítések után végső formáját a 15. századra nyerte el. Az 1970-es években lezajlott rekonstrukció eredményeként jött létre az a forma, amit ma is láthatunk. A vár további nevezetessége, hogy itt forgatták 2005-ben a Mennyei Királyság című filmet.

Huesca, katedrális

A közel ötvenezer lakosú Huesca Észak-Aragónia legnagyobb városa, már a Római Birodalom kora előtt is létezett. Egészen a 19. századig az Ibériai-félsziget fontos kulturális központja volt, egyetemét 1354-ben alapították. Huesca védőszentje Szent Lőrinc, a tiszteletére felszentelt katedrális a város legfőbb nevezetessége. A gótikus templom végső formája a 15-16. század fordulójára alakult ki. A katedrálissal szemben áll a városháza reneszánsz épülete. A történelmi város szűk, kanyargós utcáin számos régi épületet láthatunk, azonban az összkép napjainkban eléggé lehangoló, a házak, az utcák többsége meglehetősen kopottas képet mutat. A város védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan, Szent Lőrinc mártírhalálának évfordulóján, több napon át tartó nagy fesztivált tartanak minden év augusztusában.

A Monte Perdido Nemzeti Parkban

Az Aragón-Pireneusok egyik legvonzóbb turisztikai célpontja a Monte Perdido Nemzeti Park. Járművünket a védett terület peremén fekvő Torla településen kell letenni, innen a nemzeti park buszával juthatunk a túránk kiindulópontjához. A Monte Perdido a Pireneusok harmadik legmagasabb hegycsoportja, magassága 3355 méter. Nevének jelentése „elveszett hegy”, ennek magyarázata, hogy a csúcsa francia földről nem látható. A nemzeti park élővilága különösen gazdag: területén 1500 növényfaj, 171 madárfaj, 32 emlősfaj él. A madarak közül a tekintélyes méretű szakállas saskeselyű érdemel feltétlen említést, szárnyainak fesztávolsága a három métert is elérheti. A hatalmas hegyek között húzódó Ordesa-völgybe indulunk túrázni, útközben több pompás vízesést csodálhatunk meg. A Pireneusokban szokatlan tájolású, nyugat-keleti csapásirányú völgyben él a pireneusi zerge. A leglátványosabb vízesésnél a magasból lezúduló patak csavarmenet formájú hasadékot vágott a sziklába. Túránk végén Torla sziklaszirtre épült várát is megtekinthetjük, mielőtt továbbindulnánk a Katalán-Pireneusokba.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS