Visszakerült eredeti helyére a pécsi Gutenberg-szobor • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Visszakerült eredeti helyére a pécsi Gutenberg-szobor

Fotó: Komlós Attila

Pécs belvárosában, a Bercsényi és Munkácsy utcák sarkán áll az az épület, amely egykor a Pécsi Irodalmi és Könyvnyomdai Rt. székháza volt. Itt működött a Pécsi Napló kiadóhivatala, a nyomdában számtalan újság, könyv, sőt még városi szükségpénz is napvilágot látott.

A Pilch Andor 1906-ban kidolgozott tervei alapján emelt, szecessziós jegyeket mutató téglahomlokzatú egyszintes saroképület bejárati ajtaja fölött 1910-ben helyezték el Gutenberg szobrát. Mack Lajos pirogránit műve a Zsolnay gyárban készült.

Az alkotást 1977-ben a Szikra Nyomda Engel János úti székháza elé helyezték át, négy évtizeden át ott láthatták az arra járók.

A közelmúltban megkezdődött a sokáig üresen álló, elhanyagolttá vált belvárosi épület rekonstrukciója. A műemléki védelem alatt álló épület felújítását végző beruházó fontosnak tartotta, hogy a homlokzat eredeti formában történő helyreállításán túl, a szobor is kerüljön vissza eredeti helyére.

Miután Illa Gábor szobrászművész restaurálta a műalkotást, a Gutenberg-szobor ismét eredeti helyén, teljes szépségében látható.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS